Nagyvilág

56 millió dolláros segély Líbiának

Még a szovjet időkre nyúlt vissza az észak-afrikai arab állam tartozása, amit egy Líbiát segélyező nemzetközi humanitárius szervezet javára ajánlott fel a bolgár kormány. Ezzel gyakorlatilag elengedte az adósságot.

„Ezzel a pénzzel Bulgária hozzá kíván járulni a líbiai egészségügyi infrastruktúra modernizációjához, a HIV-fertőzött gyermekek gyógykezeléséhez, illetve családjaik pénzügyi támogatásához” – idézte a hírügynökség a bolgár kormány sajtóközleményét.

Szófia néhány nappal azt követően határozott az adósság elengedéséről, hogy egyezség született a Líbiában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos hazatéréséről.

A bolgár ápolónők és az arab orvos 1998-ban kezdtek el dolgozni Bengáziban, s már egy évre rá letartóztatták őket a 438 gyerek
megfertőzésének vádjával. (A gyerekek közül időközben 56 meghalt.) A líbiai ügyészség szerint a vádlottak – akiket előbb halálra ítéltek, majd ezt az ítéletet a múlt héten életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták – az AIDS ellenszerét keresték, s kísérletképpen oltották be a gyerekeket HIV-vírussal.

Megfigyelők ugyanakkor rámutattak, hogy a tömeges fertőzés a bengázi gyerekkórházban uralkodó gyászos higiéniai viszonyokra vezethető vissza.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik