Nagyvilág

Katonai akció a dél-koreai túszok kiszabadítására

Művelet indult a tálibok fogságába esett dél-koreaiak kiszabadítására - jelentette be szerdán egy illetékes a dél-afganisztáni Gázni tartományban, ahol a túszejtés történt két hete.

A Karabag járási tisztviselő néhány órával azután tette bejelentését, hogy lejárt a legújabb határidő is, amelyet a túszejtők megszabtak követeléseik teljesítésére. Részletekről nem számolt be, s arról sem adott felvilágosítást, milyen katonai erők vesznek részt a műveletben.

Egy előző tájékoztatás szerint az afgán hadsereg szórólapokat dobott le arról, hogy hadműveletre készül a még fogságban lévő 21 dél-koreai segélymunkás kiszabadítása céljából, ily módon figyelmeztették a lakosságot.

Eredetileg 23-an estek a tálib fegyveresek fogságába, kettőjüket időközben megölték a túszejtők, akik több bebörtönzött társuk szabadon bocsátását követelik az afgán hatóságoktól, és túszok kivégzésével fenyegettek. Szerdai hírek szerint a másik 21 dél-koreai önkéntes életben van, annak ellenére, hogy szerda reggel lejárt a lázadók legutóbb adott ultimátuma.

Megfigyelők szerint a szabadító akció kockázatos, miután a 18 nőből és három férfiból álló csoportot kisebb csoportokra osztották fogva tartóik. Korábban egy tálib szóvivő azt mondta: ha erőt alkalmaznak a túszejtők ellen, azzal veszélyeztetik a túszok életét. A védelmi minisztérium előzőleg szerdán arról számolt be, hogy katonai akció indult a térségben, de az csupán “rutinművelet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik