Külföld

Bíróság előtt az első vörös khmer

admin
admin

2007. 07. 31. 09:12

Átadtak egy egykori „vörös khmer”-vezetőt a kambodzsai népirtással foglalkozó nemzetközi bíróságnak: a még életben lévő főbűnösök szabadlábon vannak.

Duch, valódi nevén Kang Kek Ieu az 1975–79 között uralkodó Pol Pot-rezsim idején a hírhedt phnompeni Tuol Sleng börtön igazgatója volt, ahol legalább 16 ezer embert öltek meg vagy kínoztak halálra. A bíróság szerint alig néhányan vannak azok, akik túlélték a kínzókamrákat és tanúskodni tudnak a szörnyűségekről.

A gyanúsított az első „vörös khmer”-vezető, akit az ENSZ égisze alatt tavaly létrehozott kambodzsai és külföldi bírákból álló törvényszék elé állítanak. Duchot már 1999 óta egy katonai börtönben őrizték, a további négy, még életben lévő főbűnös jelenleg még szabadlábon van. Bár ez utóbbiak nevét nem hozták hivatalosan nyilvánosságra, feltételezhető, hogy Nuon Cheáról, az 1998-ban meghalt Pol Pot egykori helyetteséről, Ieng Sary volt külügyminiszterről, Khieu Samphan volt államfőről, valamint Meas Muthról, Pol Pot hadseregének főparancsnoka, a tavaly elhunyt Ta Mok vejéről van szó.

A maoista ideológiai alapon álló Pol Pot-rendszer négyéves rémuralma alatt legalább 1,7 millió embert öltek meg egy utópisztikus „agrártársadalom megteremtése” címén, gyakorlatilag kiirtották az ország egész értelmiségét. A rezsim bűneit vizsgáló bíróság létrehozását nyolcéves jogi huzavona előzte meg, és az eljárások lassúsága miatt félő, hogy a fő felelősök időskoruk miatt meghalnak, mielőtt perbe foghatnák őket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.