Nagyvilág

Gyurcsány nem lép fel keményebben a Malina-ügyben

Magyarország a korábban is kifejtett álláspontját képviseli a nyitrai diáklány, Malina Hedvig ügyében és nem avatkozik be egy másik állam igazságszolgáltatásának döntéseibe - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn Budapesten, a külképviselet-vezetők konferenciája kapcsán tartott sajtóértekezleten.

Magyarország elvi álláspontja végig ugyanaz volt Malina Hedvig ügyében – közölte a kormányfő arra a kérdésre, tervezi-e Magyarország az elmúlt napok fejleményeit figyelembe véve, hogy határozottabban lép fel a kérdésben.

Gyurcsány Ferenc megismételte: Magyarországnak, mint kormánynak és államnak tartózkodnia kell attól, hogy beavatkozzon egy másik állam igazságszolgáltatásának ügyeibe egy konkrét bűneset, vagy annak gyanúja esetén. A fellépés ugyanis csaknem természetes módon egy másik államban az ottani igazságszolgáltatás ügyeibe való beavatkozásként érzékelhető – ismételte meg a magyar álláspontot Gyurcsány Ferenc.


Törvénytelenül zárták le a vizsgálatot?

A miniszterelnök a sajtóértekezletet megelőző beszédében hangsúlyozta: tárgyalni kell a szlovákokkal, azt is figyelembe véve, “ha Malina Hedvignek igaza volt”.


A pozsonyi Pravda a múlt héten csütörtökön arról számolt be, hogy a nyitrai megyei ügyészség már vizsgálja, vajon törvényes volt-e a rendőrség és a járási ügyészség eljárása, amikor tavaly szeptemberben leállították az állítása szerint megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig támadói utáni nyomozást.


Gyurcsány Ferenc hétfői beszédében kiemelte: a nyugat-balkáni országok csatlakozása az Európai Unióhoz elsősorban politikai döntés kérdése, és nem nemzetközi jogi ügy. A kormányfő elmondta: a háborús bűnösöket bíróság elé kell állítani, ebben a kérdésben nincs helye kétértelműségnek.


Döntsön az ENSZ BT

Koszovóval kapcsolatban Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a terület függetlenedési folyamata megállíthatatlan. A kormányfő Putyin orosz elnök pénteki kijelentésére reagált, mely szerint az európai béke csak Szerbia területi épségének tiszteletben tartásával épülhet. Magyarország azt támogatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa közös határozatban szabályozza ezt a kérdést, eközben pedig sokoldalú tárgyalásokat kell folytatni – tette hozzá.

Két hete az orosz vétó veszélye arra késztette az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy jegelje azt az ENSZ-határozatot, amely Moszkva szerint függetlenséget adott volna Koszovónak anélkül, hogy közvetlenül utalt volna rá. A kérdést az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Oroszországból álló nemzetközi összekötő csoport elé utalták, ahol egyik államnak sincs vétójoga. Oroszország azonban kitart amellett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozza meg a végső döntést a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik