Külföld

A kongresszus vizsgálja majd az ittas űrhajósokat

admin
admin

2007. 07. 28. 16:22

Az amerikai kongresszus ki akarja vizsgálni ittas amerikai űrhajósok két esetét, amelyről először az Aviation Week and Space című szaklap adott hírt, s később a légierő orvosa is megerősített.

A hír nagy hullámokat kavart az Egyesült Államokban. Mark Udall, a képviselőház űrhajózási és repülési albizottságának az elnöke helyi idő szerint pénteken kijelentette, hogy az ügyeket gondosan ki kell vizsgálni, akárcsak a felelősség kérdését. Az Aviation Week and Space című szaklap arról számolt be a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal egy belső jelentése alapján, hogy két esetben is ittas űrhajósok indultak a világűrbe. Az érintett asztronauták személye nem ismert.

Az indítás előtt az űrhajós társai, illetve a start előtt egészségügyi vizsgálatban résztvevő orvosok jelezték, hogy erős alkoholos befolyásoltság alatt vannak. Ennek ellenére a repülésirányítás kiadta az indítási engedélyt, súlyosan megsértve ezzel a NASA biztonsági szabályait, amelyek szigorúan tiltják a hajózó személyzetnek a szeszes italok fogyasztását.

Richard Bachmann ezredes, a légierő orvosa, a belső jelentés szerzője később megerősítette a szaklap hírét. Elmondta, hogy az egyik eset egy – végül is más okból elhalasztott – indításnak az előkészítésekor történt.

A másik esetben a küldetés úti célja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) volt. Hozzátette, nem tudni, hogy elszigetelt gondokról van – szó, vagy azok csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Bachman szerint az, ami történt, mindenképpen “ébresztő” a kongresszusnak. Az illetékes bizottság a nyári szünet után, szeptemberben foglalkozik az üggyel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.