Nagyvilág

Vád alatt a volt francia kormányfő

Vádat emeltek Dominique de Villepin volt francia kormányfő ellen „rágalmazásban való bűnrészesség” címén a Clearstream-ügyben.

Az ügyben az a gyanú merült fel, hogy 2004 januárjában Villepin külügyminiszterként Jacques Chirac akkori államfő tudtával rendelt el titkos nyomozást. Ennek során egy utóbb hamisítványnak bizonyult listát ellenőriztek, amely több mint nyolcszáz közéleti személyt kevert pénzmosás gyanújába.

A listán szerepelt Nicolas Sarkozy jelenlegi államfő – akkori belügyminiszter – is, aki akkoriban köztudottan Villepin riválisa volt a Chirac utódlásáért folytatott küzdelemben.


Vád alatt a volt francia kormányfő 1

Villepin ellen vádat emeltek (MTI/EPA)



Villepint ötven percen át hallgatta ki két bíró, majd vádat emeltek ellene “rágalmazásban való bűnrészesség, lopás eltitkolása, bizalommal való visszaélés és csalásban való bűnrészesség” miatt.
“Bármikor kész vagyok megismételni, hogy nem kértem vizsgálatot politikusokról, soha nem vettem részt semmilyen politikai manőverben” – mondta a sajtó képviselői előtt a volt kormányfő.

Nicolas Sarkozy elnökké választása óta Villepin visszavonult a politikai életből. Tahiti nyaralásából tért vissza, hogy megjelenjen a bírák előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik