Külföld

Líbia tiltakozik a bolgár ápolónők szabadon engedése ellen

admin
admin

2007. 07. 26. 07:07

Líbia szerint Bulgária megszegte a két ország között 1984-ben kötött kiadatási egyezményt. A HIV-fertőzött gyermekek családjai az egészségügyi dolgozók újbóli letartóztatását követelték.

A líbiai külügyminisztériumba kérették szerda este Bulgária tripoli nagykövetségének az első titkárát, hogy az észak-afrikai ország hivatalosan tiltakozzék amiatt, hogy a bolgár elnök kegyelemben részesítette azt az öt bolgár ápolónőt és egy orvost, akit Líbiában halálra, majd életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek.

A tiltakozó jegyzék szerint Bulgária ezzel megszegte a két ország között 1984-ben kötött kiadatási egyezményt. Líbiai érvelés szerint az egyezménynek nincs olyan pontja, amely kilátásba helyezi a kegyelem gyakorlásának a lehetőségét.Az ápolónőknek 8 év börtön után megkegyelmeztekA nap folyamán a HIV-fertőzött líbiai gyermekek családjai az egészségügyi dolgozók újbóli letartóztatását követelték. Közleményük szerint az Interpolnak kellene újra letartóztatnia a gyermekek szándékos megfertőzésével vádolt ápolónőket és a bolgár állampolgársághoz jutott palesztin orvost, és az elítélteknek le kellene tölteniük életfogytig tartó börtönbüntetésüket, amellyel a halálos ítélet megváltoztatása után sújtották őket.


Sértésnek tekintik a kegyelmet


A családok úgy vélik: a gyermekek megfertőzése része a muzulmán világ, ezen belül a Líbia aláásására irányuló nyugati törekvéseknek, és Georgi Parvanov bolgár elnök kegyelmi intézkedésével semmibe vette a nemzetközi jogot. Szófia már a hat elítélt megérkezése előtt bejelentette, hogy mindannyian kegyelemben részesülnek megérkezésük pillanatában.


A megállapodás fejében Tripoli garanciákat kért az EU-tól arra nézve, hogy az integrációs szervezet tagállamai minden szinten rendezik kapcsolataikat Líbiával. Az afrikai ország biztosítékot kért arra vonatkozóan is, hogy tovább folytatódik az AIDS-vírussal megfertőzött gyerekek gyógykezelése. Az EU és Líbia között erről hétfőn megállapodás született.

Ártatlanok voltak

A bolgár ápolónők és az arab orvos 1998-ban kezdtek el dolgozni Bengáziban, s már egy évre rá letartóztatták őket a 438 gyerek
megfertőzésének vádjával. (A gyerekek közül időközben 56 meghalt.) A líbiai ügyészség szerint a vádlottak – akiket előbb halálra ítéltek, majd ezt az ítéletet a múlt héten életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták – az AIDS ellenszerét keresték, s kísérletképpen oltották be a gyerekeket HIV-vírussal.


Megfigyelők ugyanakkor rámutattak, hogy a tömeges fertőzés a bengázi gyerekkórházban uralkodó gyászos higiéniai viszonyokra vezethető vissza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.