Nagyvilág

Blair nem vitte magával Schwarzi iPodját

Arnold Schwarzenegger iPodja, a kuvaiti emír érméi, a Sri Lanka-i elnök teáskészlete – néhány a sok ajándék közül, amelyet Tony Blair brit kormányfő kapott hivatali ideje alatt, és amelyeket egy kiállítás keretében mutattak be szerdán Londonban.

A múlt hónapban visszavonult miniszterelnököt 1997-es kinevezésétől 2007 márciusáig több mint 180 ajándékkal tisztelték meg más országok kormányai, ám ezúttal a bemutatón csak a 2006 áprilisa és 2007 márciusa között átvett ajándékok szerepeltek. A brit kabinet vezetője az évek során alig tartott meg magának néhány relikviát, többek között Schwarzenegger iPodjáról is lemondott.

A brit törvények szerint a kormánytagoknak minden 140 font (mintegy 50 ezer forint) feletti értékű ajándékot be kell jelenteniük, és azokat vagy megvehetik vagy átadhatják a tárcájuknak, amely kiállítja, illetve tárolja, amíg le nem jár a magbízatásuk.

Blair a kaliforniai kormányzó kütyüjén kívül az elmúlt tíz évben sok különleges meglepetésben részesült: Vlagyimir Putyin orosz elnök vasból készült lószobrot adott át neki, amely még Sztáliné volt, a franciáktól pedig egy csikót kapott, amit egy brit családnak adományozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik