Nagyvilág

Megváltoztatta egy rendőr Malina Hedvig vallomását

Megváltoztatta Malina Hedvig vallomását egy rendőr, aki a vallomás szövegének átírása közben kihagyott egy kulcsfontosságú mondatot, mely arra enged következtetni, hogy a nyitrai lány a támadást megelőzően nem telefonon, hanem személyesen beszélt valakivel.

A Plus Jeden Den című szlovák bulvárlap szerdai értesülése szerint a rendőr által megváltoztatott mondat a Nyitrán megvert magyar egyetemista elleni támadás előzményeire vonatkozott. Az értesülésre sem a szlovák belügyi szóvivő, sem az országos rendőrkapitányság szóvivője nem volt hajlandó reagálni.

Az értesülés azt követően látott napvilágot, hogy kedden fordulat történt a Nyitrán megvert lány ügyében, a pozsonyi rendőrség feje ugyanis nem zárta ki, hogy valóban megverték Malina Hedviget. A rendőrség és a belügyminiszter – orvosi véleményekre hivatkozva – eddig még azt is tagadta, hogy valaki bántotta a magyar lányt. Hedvig ügyvédje szerint a rendőrségnek új eljárást kell indítania a komoly diplomáciai vihart okozó ügyben.


Perdöntő lehet a mondat


A Malina Hedvig saját kézírásos vallomásából kimaradt mondat akár perdöntő is lehet, mert cáfolja azt, amit a rendőrség a kezdetek óta állít, miszerint a lány azt mondta volna, hogy a támadás idején valakivel magyarul telefonált. A lap közli a lány kórházban írt kézírásos vallomásának fakszimiléjét, amelyben az áll: „Ami azt illeti, vajon az incidens előtt telefonáltam-e, vagy találkoztam-e és beszéltem-e éppen valakivel, inkább azt hiszem, hogy találkoztam és beszéltem vele”.


Az idézett mondat kulcsszerepe abban áll, hogy a rendőrség váltig azt állítja, miszerint a lány vallomásában az szerepelt, hogy valakivel telefonált, amikor a támadás érte. A nyomozók szerint ez nem igaz, mert Hedvig telefonján az ominózus időpontban sem kimenő, sem fogadott hívás nem volt.


Jóllehet a sértett már az első sajtónyilatkozataiban is azt mondta, hogy talán éppen telefonált, de hitelesebbnek tűnik az az emlékképe, amely szerint közvetlenül beszélt valakivel: egy magyar rendszámú gépkocsiban ülő fiatal párral, aki magyarul kért tőle eligazítást, mert kereste a Nyitráról Érsekújvár felé kivezető utat.


Újraindulhat a nyomozás


A lap közléséből arra lehet következtetni, hogy a sarkalatos körülmény feltárása után a rendőrség kénytelen lesz újraindítani a nyomozást. Ez valószínűsíthető az országos rendőrfőkapitány, Ján Packa kedden megjelent nyilatkozatából is. Packa ugyanis – jóllehet közvetett módon – először mondta ki: elképzelhető, hogy Malina Hedviget mégis megverte valaki, de a rendőrség szerint „a cselekmény nem olyan módon történt meg, ahogy ő (a sértett) leírja”. Ez a vélemény ellentmond a belügyminiszter, Robert Kalinák szavainak, aki tavaly szeptemberben, a nyomozás lezárását indokolva még úgy fogalmazott: „Kétségtelen, hogy a cselekmény nem történt meg”.


Erre reagálva Vladimír Palko, az előző kormány kereszténydemokrata belügyminisztere és Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke szükségszerűnek nevezte Kalinák belügyminiszter lemondását, Csáky Pál, az MKP elnöke pedig szerdán egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a belügyminiszternek azonnal le kellene mondania. A magyarellenes kormányerő, a Ján Slota vezette szlovák Nemzeti Párt (SNS) a rendőrségi eljárást továbbra is jogszerűnek ítéli meg, és a belügyminiszter távozását nem tartja indokoltnak.


Vádat is emeltek ellene


Malina Hedvig ellen a rendőrség megtévesztésének gyanúja és hamis eskü okán tavasszal már ügyészségi vádindítvány is készült, amelynek nyomán akár öt év szabadságvesztésre ítélheti a bíróság. Elemzők szerint figyelmet érdemlő körülmény, hogy Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica több mint tíz hónap múltán sem tekinthetett be abba a rendőrségi aktába, amelyből a bulvárlap már két oldal fakszimiléjét is megszerezte.


A magyar–szlovák kapcsolatokat is beárnyékoló ügy tavaly augusztusban azzal kezdődött, hogy Nyitrán két ismeretlen bőrfejű – a sértett kitartó állítása szerint – megverte Malina Hedviget, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség a nyomozást azzal zárta le, hogy Malina Hedvig csak kitalálta a történetet. A lányt tavaly feljelentette két szlovák állampolgár. Az egyikük, a titkosszolgálat volt tagja azon a címen tett feljelentést, hogy a lány valótlanságot állítva annak a látszatát keltette, hogy Szlovákia nacionalista ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik