Nagyvilág

Bush: továbbra is fenyeget az al-Kaida

George Bush amerikai elnök szerint nincs igaza azoknak, akik szerint az al-Kaida szervezet Irakban más, mint azok, akik 2001. szeptember 11-én végrehajtották az Egyesült Államok elleni támadásokat.

“Az iraki al-Kaidát Oszama bin Ladenhez hű külföldi vezetők irányítják, akik, mint Bin Laden, hidegvérű gyilkosok, akik ártatlan embereket ölnek meg, hogy végrehajtsák az al-Kaida célkitűzéseit” – jelentette ki Bush a Dél-Carolina állambeli Charleston légi bázisán.


Az amerikai elnök beszédében titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva hangsúlyozta: az al-Kaida iraki tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára. Bush egyúttal kirohanást intézett parlamenti bírálói ellen, akik szerint félrevezetik az amerikai közvéleményt.


“Azok, akik az amerikai csapatok Irakból való kivonását úgy indokolják, hogy tagadják az iraki al-Kaida fenyegetését és kapcsolatukat Oszama bin Ladennel, nem vesznek tudomást a csapatkivonás következményeiről. Ha az ő tanácsukat követnénk, az veszélyes lenne a világnak és katasztrofális Amerikának” – szögezte le az amerikai elnök.


Amerikai hírszerzési illetékesek szerint az al-Kaidának a 2003-as amerikai invázió előtt nem voltak aktív sejtjei Irakban, és elismerik, hogy a háború kiváló toborzási eszközzé vált a terrorista szervezet számára. Bush tagadja, hogy a háború táplálná az al-Kaida-akciókat Irakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik