Nagyvilág

A rendőrség elismerte: Malina Hedviget megverhették

A pozsonyi rendőrség feje nem zárta ki, hogy valóban megverték Malina Hedviget. A rendőrség és a belügyminiszter – orvosi véleményekre hivatkozva – eddig még azt is tagadta, hogy valaki bántotta a magyar lányt. Hedvig ügyvédje szerint a rendőrségnek új eljárást kell indítania a komoly diplomáciai vihart okozó ügyben.

Elképzelhető, hogy valóban megverték Malina Hedviget, de nem úgy, ahogy azt a nyitrai magyar egyetemista elmondta – nyilatkozta a szlovák országos rendőrfőkapitány az SME című szlovák polgári napilapnak. Jan Packa – jóllehet közvetett módon – először nevezte „megengedhetőnek”, hogy „a magyar nemzetiségű diáklány, Malina Hedvig egy évvel ezelőtt Nyitrán fizikai támadás áldozata volt.” Mindez talán Malina Hedvig ügyének elmozdulásaként is értelmezhető.


Korábban tagadták

„…mi azt állítjuk, hogy a cselekmény nem olyan módon történt meg, ahogy ő azt leírja” – idézte a rendőrfőkapitányt a lap, jóllehet tavaly szeptemberben Robert Kalinák belügyminiszter a rendőrségi nyomozás lezárását indokolva még úgy fogalmazott: „Kétségtelen, hogy a cselekmény nem történt meg.”

Akkor a szlovák rendőrség ezt orvosszakértői véleménnyel támasztotta alá, amely szerint Malina Hedvig arcán nem voltak külsérelmi nyomok. Az altestén sem észleltek rúgás okozta sérüléseket, és agyrázkódás tüneteit sem tapasztalták.


Ezzel – a támadást követő nyolcadik napon készült – orvosszakértői véleménnyel szemben közvetlenül a támadást követő órákban két olyan kórházi látlelet is készült, amelyben a nyitrai és a dunaszerdahelyi kórház orvosai a sértett leírásának megfelelő külső sérüléseket állapítottak meg. Ugyanezeket a sérüléseket tanúsították az egyetem oktatói és Hedvig diáktársai, akik percekkel a támadás után találkoztak a lánnyal.

Nem tett jót az ügy miatt amúgy is igen feszültté vált szlovák–magyar viszonynak az sem, hogy a rendőrség álláspontját, mely szerint a lányt nem bántotta senki, maga Robert Fico pozsonyi miniszterelnök jelentette be. Ezt követeően eljárást indítottak Malina Hedvig ellen a hatóságok félrevezetése miatt.

Eljárást kell indítani

Erik Tomás belügyminisztériumi szóvivő a tárcavezető korábbi és a rendőrfőkapitány jelenlegi megfogalmazása között „semmilyen különbséget nem lát.” Martin Korch, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője is – a fogalmazás árnyalatait magyarázó fejtegetés mellett – hasonlóan nyilatkozott.


Ján Packa országos rendőrfőkapitány ily módon „hivatalosan is elismerte, hogy a lányt megverték” – reagált Roman Kvasnica, Hedvig ügyvédje. Az ügyvéd szerint „ebből az következik, hogy a rendőrségnek egyrészt kötelessége lenne a Malina Hedvig elleni testi sértés ügyében bűnvádi eljárást indítani, másrészt pedig a rendőrfőkapitány úrnak kötelessége lenne bűnvádi feljelentést tenni a nyomozó ellen, aki tavaly szeptemberben a nyomozást lezárta.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik