Nagyvilág

Megnyirbálják az olasz képviselők juttatásait

Több millió eurós megtakarításra számít az olasz parlament a képviselők jövedelmen kívüli juttatásainak megnyirbálásától.

A parlament hétfői határozatával egyebek mellett szigorúbb szabályokhoz kötötte a törvényhozók nyugdíjazását, illetve 3100 eurós évi átalányösszeget állapított meg a képviselők külföldi szakmai továbbképzéseinek fedezésére. Az új szabályoknak köszönhetően az alsóház várhatóan 50 millió, a szenátus pedig 20 millió eurót takaríthat meg évente.


A megszorító rendelkezésekről az olasz alsó- és a felsőház vezetése határozott, maguk a képviselők nem szavaztak a kérdésről. Egyes rendeletek már 2008-tól hatályossá válnak, több szabály viszont csak a következő parlamenti választásokat követően, 2011-ben lép majd életbe.


Májusi megjelenése óta már több százezer példányt adtak el Olaszországban abból a könyvből, amely betekintést enged a politikusok hivatali visszaélési ügyeibe, és leleplezi többek között az állami repülőgépek magáncélú használatának, illetve a személyi sofőrök alkalmazásának elterjedt gyakorlatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik