Nagyvilág

Már 30 halottja van a romániai kánikulának

Romániában harmincra nőtt a kánikula áldozatainak száma, miután hétfőn újabb tizenkét ember vesztette életét a szinte elviselhetetlen hőség miatt – jelentette be kedden Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter.

A korábbi tizennyolc halott után regisztrált újabb esetekben idős emberek, hetven éven felüliek vesztették életüket, akik a hőségriadóban elhangzott figyelmeztetések ellenére mentek ki az utcára.


Romániában napok óta első-, illetve másodfokú, keddtől viszont öt déli megyében és Bukarestben harmadfokú hőségriadó van érvényben. A meleg erősödését tükrözi, hogy a rohammentősöket majdnem 19 ezerszer hívták segítségül. Hétfőn tizennégy százalékkal nőtt az utcán összeesett emberek száma is, összesen majdnem ezren szorultak ilyen rosszullét miatt orvosi segítségre.


A meteorológiai előrejelzések szerint a meleg kedden tetőzik, ugyanis az esti órákban már lefújják a déli részen meghirdetett harmadfokú hőségriadót, szerdán este pedig a meleg enyhülése következtében az elsőfokú vészjelzést is törlik.


Jelentősen megnőtt a lakosság vízfogyasztása is. Az ásványvíz-palackozó gyárak jelenleg maximális kapacitással dolgoznak, ennek ellenére több cég képtelen eleget tenni a megrendeléseknek. A vízellátásban akadályt jelent az is, hogy korlátozták a 7,5 tonnánál nehezebb teherkocsik közlekedését. Varujan Vosganian román gazdasági és pénzügyminiszter új áramfogyasztási rekordról számolt be: az eddigi 700 megawattos átlagfogyasztáshoz képest hétfőn 950 megawatt áramot használt el Bukarest lakossága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik