Nagyvilág

Folytatódik az angliai ivóvízhiány

Enyhült keddre az árvízhelyzet a legsúlyosabban érintett közép- és nyugat-angliai térségben, ahol a hadsereg kedden a békeidőben eddig végrehajtott legnagyobb polgári védelmi akciót indította el az ivóvíz-szolgáltatás nélkül maradt százezrek ellátására.

Az előzetes becslések szerint több milliárd font kárt okozó árvíznek, amelynek már halálos áldozatai is vannak. A három legnagyobb angol folyó, a Temze, a Severn és az Avon az éjszaka folyamán tetőzött, és megkezdődött a vízszint csökkenése az elöntött területeken. Az ivóvíz-szolgáltatás mindazonáltal kedden is szünetelt a középnyugat-angliai Gloucestershire és Oxfordshire grófságok jelentős területein. A térségben becslések szerint 350 ezer embernek nincs vezetékes ivóvize, miután az ellátó társaságok vízkezelő üzemeit elöntötte az áradat.


Üzérkednek a vízzel

A térség áruházaiban a pánikszerű felvásárlás miatt már két napja nem lehet ásványvizet, sőt egyes alapvető élelmiszereket sem kapni, és megindult a nyerészkedés is. Egyes helyeken a nepperek 15 fontért – 5500 forintért -, a rendes bolti ár tízszereséért kínálnak egy-egy palack ásványvizet. A brit hadsereg azonban keddtől megkezdte napi hárommillió palack ásványvíz szétosztását az érintett térségben, és a hatóságok 900 mobil ivóvízosztó berendezést is telepítettek Gloucestershire-be.

A brit Környezetvédelmi Hatóság az újkori brit történelem legnagyobb árvízkatasztrófájának minősítette a mostani áradást. A három legnagyobb folyó vízszintje és az elöntött területek nagysága meghaladja az eddigi legnagyobb angliai árvíz, az 1947-es során mért értékeket.


3 milliárd font a kár

Kedden – két napon belül másodszor – ülésezett a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA. A testület Gordon Brown miniszterelnök vezetésével elsősorban az ivóvízhelyzetet tekintette át, de hírek szerint megvitatta a teendőket arra az esetre is, ha az árvíz elérné Londont.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban kiadott becslése szerint az angliai áradás által biztosított vagyonban okozott károk túlléphetik a 3 milliárd fontot (ezer milliárd forint). A Fitch szerint az utóbbi időszak ehhez fogható legnagyobb árvizének, a 2000-esnek a biztosított kárértéke sem haladta meg az 1,3 milliárd fontot, és “egy normális évben” az időjáráshoz köthető egész évi kárösszeg 0,5-1 milliárd font.

A mostani árvizet a múlt hét végén alig néhány óra alatt lehullott kéthavi csapadékmennyiség okozta. A brit meteorológia csütörtökre újabb jelentős csapadékot jósol az árvíztől sújtott térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik