Nagyvilág

Chavez kiutasítja az őt bíráló külföldieket

Kiutasítják Venezuelából azokat a külföldieket, akik ott-tartózkodásuk idején nyilvánosan bírálják az elnököt és kormányát – jelentette be Hugo Chávez, az ország elnöke.

Chávez utasította a hivatalnokokat, hogy figyeljék a nemzetközi személyiségek által venezuelai látogatásuk idején tett nyilatkozatokat, és jelentsék a bírálatokat. „Mennyi ideig engedhetjük, hogy valaki a világ bármelyik országából eljöjjön a házunkba, s azt mondja, hogy itt diktatúra van, hogy az elnök zsarnok, és senki nem tesz emiatt semmit?” – tette fel a kérdést a venezuelai államfő a napokban a televízióban és a rádióban elmondott beszédében.

„Bárki legyen is az, egyetlen külföldi se jöjjön ide és támadjon ránk” – mondta, hozzátéve, hogy a bírálókat el kell távolítani az országból. Chávez utalt arra, hogy „a konferenciákon részt vevő úriemberekről” van szó. Konkrét neveket nem említett, de azután beszélt erről, hogy Manuel Espino, a mexikói kormányzó konzervatív párt elnöke bírálta őt egy minapi demokráciapárti fórumon Caracasban. Hatórás beszédében Chávez biztosított arról, hogy tiszteltben tartják a magántulajdont, és ígéretet tett a főtisztviselők bérének csökkentésére.

A „XXI. századi szocializmus” megvalósítását célul kitűző és a szegények támogatását zászlajára tűző venezuelai elnök várhatóan a következő hetekben nyújtja be reformterveit a parlamentben, ahol hívei túlnyomó többségben vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik