Nagyvilág

Feltételekkel szabadulhatnak a bolgár ápolónők

A líbiai külügyminisztérium újabb feltételt szabott a több száz líbiai gyerek szándékos megfertőzésével vádolt öt bolgár ápolónő és palesztin orvos elengedéséhez. Tripoli garanciákat követel az EU-tól arra nézve, hogy a szervezet tagállamai rendezik kapcsolataikat Líbiával.

Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külkapcsolatokért felelős biztosa az éjszaka folyamán tárgyalt líbiai illetékesekkel, akik ismertették az új feltételt, amely szerint a bolgár ápolónők és a palesztin orvos elengedése fejében Tripoli garanciákat kér az EU-tól arra nézve, hogy az integrációs szervezet tagállamai minden szinten rendezik kapcsolataikat Líbiával.


Az afrikai országnak garanciákat kell kapnia arra is, hogy tovább folytatódik az AIDS-vírussal megfertőzött gyerekek gyógykezelése. Az EU már előzetesen jelezte, hogy mindkettőre hajlandó.

Líbiai vádak szerint a szóban forgó hat egészségügyi dolgozó a halálos AIDS-betegséget okozó HIV vírussal fertőzött meg több száz gyereket a líbiai Bengázi kórházában a kilencvenes évek második felében.



Feltételekkel szabadulhatnak a bolgár ápolónők 1

A bolgár ápolónők sorsa politikai alku tárgyává vált


A legfelsőbb líbiai igazságszolgáltatási szerv a múlt héten változtatta át a korábbi bírósági eljárásokban halálra ítélt egészségügyi dolgozók büntetését életfogytiglani szabadságvesztésre. Az egészségügyi dolgozók saját elmondásuk szerint kínzás hatására ismerték be, hogy szándékosan fertőztek meg HIV vírussal több mint 400 gyermeket.


Politikai játszma


A bolgár ápolónők és a nemrég bolgár állampolgárságot felvett palesztin orvos a független nemzetközi szakértők véleménye szerint ártatlan, a fertőzést a kórházban uralkodó elégtelen higiéniai állapotok okozhatták. Az életfogytiglani börtönbüntetésről szóló döntés arra volt jó Líbiának, hogy úgy engedje el a vádlottakat, biztosítva ezzel a nyugati országokkal kialakult jó viszonyt, hogy saját lakosai felé azt kommunikálhassa, hogy az ápolókat elítélték, ők a bűnösök.


Egyelőre senki sem tudja megmondani, mikor térhetnek haza a lassan nyolc és fél éve az észak-afrikai arab országban raboskodó egészségügyiek. Sorsuk az esetleges hazatérés után is bizonytalan. A bolgár külügyminisztérium az elítéltek esetleges szabadon engedésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „jelenleg minden jogi lehetőség az asztalon van.” A bolgár vezetés szerint „ha a líbiaiak jó szándékot mutatnak, akkor az érintettek hazaszállítása nagyon gyorsan, akár már hétfőn megtörténhet” – mondta.


Az ápolónők és az orvos kiszabadítására nem pusztán Bulgária tesz nagy erőfeszítéseket, de Franciaország is: Nicolas Sarkozy francia államfő láthatóan egyik külpolitikai prioritásának tekinti az ügy mielőbbi befejezését. Vasárnap este Claude Guéant-nak, az Elysée-palota főtitkárának kíséretében Tripoliba érkezett Cécilia Sarkozy, a francia elnök hitvese, s hétfőn Líbiában bejelentették, hogy két nap múlva Nicolas Sarkozy szintén az észak-afrikai országba látogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik