Nagyvilág

Barroso újra elnök lenne

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nem zárta ki, hogy jelenlegi mandátumának lejárta után, a 2009–2014-es időszakra is jelölteti magát az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Az Európai Bizottság vezetője hétfőn visszautasította az elnöki tevékenységével kapcsolatos bírálatokat – mindenekelőtt a nagyobb tagállamokkal szembeni túlzott engedékenységet, és nem zárta ki, hogy a 2009–2014-es időszakra is jelölteti magát az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Hivatalosan 2004. november 1-je óta az Európai Bizottság elnöke, elődje Romano Prodi volt.

Az Európai Bizottság elnökét az Európai Tanács választja ki, de az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia. A többi biztost a tagállamoknak kell kinevezniük az elnökkel egyetértésben. Az elnök határozza meg minden biztos feladatát.

Az Európai Bizottság jelenleg 27 tagú, minden tagállam egy-egy biztost delegál. Ha életbe lép az európai alkotmány, akkor az csökkenteni fogja a bizottság létszámát. Egyszerre a tagállamok kétharmada jelölhet biztost, minden harmadik alkalommal kimaradna a tagállamok egyik harmada.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik