Nagyvilág

Török csapatok mehetnek Irakba

Egy nappal a törökországi választások előtt, szombaton ismét kilátásba helyezte az ankarai kormány, hogy csapatokat küld Észak-Irakba a kurd lázadók ellen, ha a körzetben nem csillapodik a helyzet az iraki és amerikai vezetőkkel tervbe vett tárgyalások eredményeként.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök, akinek pártja, az Igazságosság és Fejlődés (AKP) a vasárnapi parlamenti választások győztesének ígérkezik, emlékeztetett, hogy ankarai tárgyalásokra hívta meg iraki kollégáját, Núri al-Málikit azzal, hogy a választások után menjen. “Meg fogjuk kérni őket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket, ellenkező esetben mi tesszük meg azt, ami szükséges” – mondta Erdogan egy tv-interjúban arra utalva, hogy Irak északi autonóm kurd részében biztos menedéket találnak a törökországi kurd lázadók, közelebbről a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyveresei.

Abdullah Gül külügyminiszter hasonlóképpen a lázadók semlegesítésének eltökélt szándékáról beszélt. “Célunk nem az, hogy behatoljunk Irakba, hanem hogy semlegesítsük a terrorista szervezetet” – jelentette ki ugyancsak egy tv-interjúban a török külügyminiszter.


Szaporodó támadások


A PKK támadásainak ez év eleje óta tapasztalt elszaporodása a szombaton záruló választási kampány egyik elemét szolgáltatta: az ellenzék azzal vádolta a győzelemre esélyesnek mutatkozó kormányoldalt, hogy nem vezet kellőképpen kemény vonalat a lázadókkal szemben. A török biztonsági erők pénteken a PKK két emberét lőtték le az ország dél-keleti részén, az Irakkal és Szíriával szomszédos Sirnak tartományban lezajlott csatározásban.


Emberi jogi szervezetek számításai szerint a többségében kurdok lakta Dél-Kelet-Anatóliában ez év első felében a biztonsági erők 111 és a PKK 109 embere halt meg lövöldözésben, továbbá öt polgári személy. A kurdok lakta körzetek függetlenségét követelő PKK harcba lépte, azaz 1984 óta több mint 37 ezer ember vesztette életét a csatározásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik