Nagyvilág

Több száz palesztin szabadult izraeli fogságból

Mahmúd Abbász palesztin elnök is fogadta pénteken ciszjordániai rezidenciáján az izraeli fogságból aznap szabadult 255 palesztint. A lépéssel Izrael a mérséklet Abbász elnök helyzetét kívánja erősíteni a radikális iszlamista mozgalommal szemben.

Abbász “a szabadság hőseinek” nevezte a szabadulókat, s hálát mondott Istennek azért, hogy visszatérhettek palesztin földre.”Folytatnunk kell a munkát, hogy az összes palesztin rab visszatérhessen” – jelentette ki. Még több mint tízezer palesztin ül izraeli börtönben.

A szabadon engedett palesztinokat busszal szállították a Negev-sivatagban lévő Keciót izraeli börtönből a Ciszjordánia határán működő Betúnia katonai ellenőrző ponthoz, ahonnan továbbhaladtak Rámalláhba. A palesztinok a buszokból palesztin zászlót lengettek, többen közülük a győzelem jelét mutatták. Megérkezésükkor térdre borultak és megcsókolták a földet.

Rámalláhban az elnöki rezidencia, a Mukata szívében tiszteletüket tették Jasszer Arafatnak, a Palesztin Felszabadítási Szervezet néhai elnökének a síremlékénél, majd egy nagy sátor alatt közösen részt vettek a pénteki imán.

Az izraeli kormány kedden határozott arról, hogy szabadon bocsát mintegy 250 palesztin foglyot, akiknek túlnyomó többsége az Abbász vezette, világi irányultságú Fatah mozgalom tagja. Az intézkedés révén Izrael a mérsékelt Abbász elnök helyzetét kívánja erősíteni a radikális iszlamista Hamász mozgalommal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik