Külföld

Szaakjan a befutó Hegyi-Karabahban

admin
admin

2007. 07. 20. 11:12

Bako Szaakján, a titkosszolgálat korábbi főnöke győzött a nemzetközileg el nem ismert, örmény ellenőrzés alatt álló Hegyi-Karabahban rendezett elnökválasztáson. Az eredmény még nem végleges.

A 47 éves Szaakján a csütörtöki választásokon a szavazatok 85,4 százalékát kapta, legfőbb ellenfele, Maszisz Mailján a voksok 12,2 százalékát gyűjtötte be. Az Azerbajdzsánból kiszakadt területi beékelődésben mintegy 92 ezer választásra jogosult állampolgárt vettek nyilvántartásba, akiknek 77 százaléka vett részt az elnökválasztáson.

Bako Szaakján, aki 2001 óta hat éven át irányította Hegyi-Karabah biztonsági szolgálatát, kampánya során azt hangoztatta, hogy megőrzi a terület teljes függetlenségét. Ez év júniusában lemondott tisztségéről, hogy indulhasson a választásokon, amely a negyedik volt a terület függetlenségének egyoldalú kinyilvánítása óta. Szaakján független jelöltként nyert, és az elnöki székben Arkagyij Gukaszjánt váltja, aki két ötéves időszakon át látta el a feladatot.

Hegyi-Karabah 1991-ben egyoldalúan kimondta elszakadását Azerbajdzsántól. A jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, mintegy 140 ezres, többségében örmény lakosságú terület miatt véres harcok törtek ki Azerbajdzsán és a szomszédos Örményország között, amelyeket 1994-ben tűzszünet zárt le. A terület államjogi státusát az arról szóló nemzetközi tárgyalásokon tett kísérletek ellenére máig sem rendezték véglegesen. Azerbajdzsán illegálisnak minősítette az elnökválasztást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.