Nagyvilág

Putyin: pletyka az orosz szál a Mol-ügyben

Magyarország jobban érti Oroszországot, mint számos más ország, de nincs kivételezett helyzetben – jelentette ki Gyurcsány Ferenc csütörtökön este. A két vezető a Mol–OMV-ügyletről is tárgyalt.

A magyar kormányfő kitért arra, hogy az utóbbi öt évben jelenősen növekedett az Oroszországba irányuló magyar export és az Oroszországból Magyarországra érkező áruk értéke. Emlékeztetett arra, hogy már nem csak az energiahordozók szerepelnek a kétoldalú árucserében. Szerdán Miskolcon nagy jelentőségű nanotechnológiai együttműködésről írtak alá megállapodást, magyar–orosz tulajdonú nanotechnológiai társaság alakult. Kiemelte azt is, hogy mind Magyarországról Oroszországba, mind Oroszországból Magyarországra évente 400-500 millió dollár értékű befektetés érkezik.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió is jó kapcsolatokat kíván kialakítani Oroszországgal, és amikor az orosz elnökkel folytat tárgyalásokat, akkor részint Magyarország, részint az EU érdekeit is képviseli.

Putyin: pletyka az orosz szál a Mol-ügyben 1

Putyin: pletyka az orosz szál a Mol-ügyben 2

Tarja Halonen finn államfõ figyeli Vlagyimir Putyint és Gyurcsány Ferencet, akik a debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjaival táncolnak (MTI)

Putyin: pletyka az orosz szál a Mol-ügyben 3



Putyin elnök a találkozó elején köszönetet mondott a magyar kormányfőnek, hogy elfogadta meghívását a szaranszki finnugor fesztivál megnyitójára. Mint hangsúlyozta, a nemzetiségi kapcsolatok, a finnugor kapcsolatok a gazdasági együttműködésre is jó alapot teremtenek. Szavai szerint kiegyensúlyozott a kétoldalú orosz–magyar kereskedelem, de még vannak feladatok az aránytalanságok felszámolása érdekében. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak olyan oroszországi régiókkal is vannak közvetlen kapcsolatai, ahol finnugor népek alkotják a többséget.

Pletyka az orosz szál a Mol-ügyben

Az orosz elnök és a magyar miniszterelnök csütörtök esti találkozóját követően Gyurcsány Ferenc már a Budapestre tartó gép fedélzetén adott tájékoztatást megbeszéléseiről a magyar újságíróknak, jelezve, hogy érintettek általánosságban nemzetközi kérdéseket, de elsősorban a kétoldalú viszonynak szentelték a találkozót.

Gyurcsány szerint az orosz elnök határozottan pletykának minősítette, hogy az OMV kivásárlási próbálkozásai mögött bármiféle orosz cég – esetleg a Gazprom – állna (ezt korábban az osztrák kancellár cáfolta, s most orosz részről is megerősítették). A MOL–OMV-ügy nyomán Putyin egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a két ország partneri viszonya keretében kormányzati kézben lévő cégek csak előzetes tájékoztatást követően, érdemi konzultációk után vegyenek részt felvásárlásokban. Az orosz államfő megerősítette, hogy Moszkva támogatja a Mol által eddig megszerzett koncessziókat, kiaknázási-kutatási jogokat.

Putyin elnök tájékoztatta a magyar miniszterelnököt a délkelet-európai orosz energetikai, gáz- és olajipari projektekről, az intenzív fejlesztésekről és aktív orosz politikáról, amely a későbbiekben mindenképpen EU-együttműködést tesz szükségessé.

Szó esett a 10 milliárd köbméteres gáztározó építéséről is, amely egyaránt érdeke Budapestnek és Moszkvának is.

Ősszel Moszkvában kormányközi találkozó

Putyin beszámolt arról, hogy hatmilliárd dolláros fejlesztést terveznek a nanotechnológiában, s a projektekben az orosz–magyar vállalat is részt vállalhat majd pályázatok útján. Egyetértés volt a záhonyi vasúti csomópont jobb kihasználásának szükségességéről is, erről Gyurcsány Ferenc a közeljövőben Munkácson tárgyal az ukrán államfővel.

Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is, hogy megállapodott Putyin elnökkel: késő ősszel Moszkvában összeül az orosz–magyar kormányközi vegyes bizottság, amely a mezőgazdaságtól a kultúrán át az energetikáig számos kétoldalú kérdést felölel majd. Ezt megelőzően egyébként Budapesten, szeptember 18-án tart ülést az orosz–magyar gazdasági vegyes bizottság is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik