Nagyvilág

Litvinyenko-ügy: Moszkva felelősségre vonja Lugovojt

Oroszország késznek mutatkozott Andrej Lugovoj felelőségre vonására, ha a brit hatóságok bizonyítani tudják bűnösségét, de nem hajlandó kiadni őt Nagy-Britanniának.

Oroszország a Litvinyenko-gyilkosság “egyik gyanúsítottjaként” tekint Andrej Lugovoj volt orosz titkos ügynökre – közölte a Kreml egyik szóvivője. Nagy-Britannia a szintén volt KGB-s Alekszandr Litvinyenko tavaly novemberi meggyilkolásának első számú gyanúsítottjaként kezeli Lugovojt, és mindeddig hiába kérte kiadatását Oroszországtól.


Az orosz nyomozó hatóságok korábban mint a gyilkosság egyik tanúját illetve mint egyik lehetséges áldozatát kezelték az üzletembert. A kiadatás körüli vita diplomáciai súrlódásokhoz vezetett a két ország között.


“Mi is úgy tekintünk rá, mint a gyanúsítottak egyikére” – idézte a francia hírügynökség pénteken Dmitrij Peszkov szóvivő előző esti nyilatkozatát. Az orosz nyomozók “ellenőriznek minden nyomot. Lugovoj ellen nyomozás folyik, mint az ügy egyik gyanúsítottja ellen” – mondta Peszkov.


Lugovoj közölte, hogy kész bíróság elé állni Oroszországban, hogy tisztázza magát az ellene felhozott vádak alól. Lugovoj az Eho Moszkvi című orosz rádiónak adott nyilatkozatában pénteken kijelentette, hogy az utóbbi nyolc hónap alatt egyetlen egy értesítést vagy hivatalos idézést sem kapott Nagy-Britanniából. Felszólította a brit hatóságokat, hogy küldjék el Moszkvába az ellene szóló bizonyítékokat. Hozzátette, hogy meglehetősen kételkedik a britek által emlegetett bizonyítékok komolyságában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik