Külföld

Moszkva diplomáciai ellencsapást mért a britekre

admin
admin

2007. 07. 19. 15:56

Oroszország kiutasít négy brit diplomatát, válaszul a Litvinyenko-ügy miatt tett brit megtorló intézkedésekre - jelentette be csütörtökön Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő.

Közlése szerint a brit diplomatáknak tíz napon belül kell elhagyniuk Oroszországot. Emellett tiltakozásának jeléül Oroszország megszakítja az együttműködést Nagy-Britanniával a terrorizmus elleni küzdelem terén, valamint nem ad vízumot hivatalos brit tisztviselőknek, és orosz tisztviselők sem folyamodnak többé brit vízumért.


Nagy-Britannia hétfőn jelentette be, hogy négy orosz diplomatát kiutasít, és felfüggeszti a tárgyalásokat több kétoldalú diplomáciai kérdésben, köztük a vízumkiadás felgyorsításának ügyében. London ezzel torolta meg, hogy Oroszország elutasította Andrej Lugovoj orosz üzletembernek, a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjának kiadását.


Kaminyin elmondta, hogy Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes csütörtökön átadta Tony Brenton brit nagykövetnek azt a jegyzéket, amelyben nem kívánatos személynek nyilvánítottak négy brit diplomatát. Londonhoz hasonlóan Moszkva is tíz napot adott az érintetteknek a távozásra. A nagykövettel közölték azt is, hogy a vízumkérdéseket illetően Londonéival azonos lépéseket tesz Oroszország. A brit fél megszigorította a vízumkiadást, de csak hivatalos tisztviselők esetében.


Az orosz külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a Moszkva által tett válaszlépések “célzottak, megfontoltak és a minimálisan szükséges jellegűek”. Oroszországnak nem volt más választása tekintettel arra, hogy London tudatosan választotta a kétoldalú kapcsolatok megrontásának útját. Hozzátette, hogy az új, Gordon Brown vezette brit kormány álláspontja sok mindenre alapozódik, de az biztos, hogy nem a józan észre és a britekre jellemző pragmatizmusra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.