Nagyvilág

Hadsereget állít fel a Hamasz

Valóságos hadsereget állít fel a Gázai övezet feletti ellenőrzést június 15-én megszerző Hamasz palesztin iszlamista szervezet - mondta csütörtökön egy magas rangú izraeli katonai illetékes.

A Hamasznak máris 12-13 ezer fegyverese van, akik négy jól felszerelt és kiképzett ezredet alkotnak – tette hozzá a nevének elhallgatását kérő izraeli katonatiszt. A tiszt szerint a Hamasznak egy hónap alatt 20 tonna robbanószert és automata fegyvert sikerült átcsempésznie Egyiptomból.


Az izraeli hadsereg információi szerint a Hamasz páncéltörő és légvédelmi rakétákkal is rendelkezik. “Nem kell sok idő hozzá, hogy a Hamasz több tucat kilométer hatótávolságú Katyusa-rakétákra tegyen szert”, olyan típusúakra, mint amilyenekkel a libanoni síita Hezbollah a tavaly nyári háború idején Izraelt lőtte – tette hozzá a katonai vezető.


A katonatiszt szerint a zsidó államnak nincs sok ideje arra, hogy lecsapjon a Hamaszra, még mielőtt az megerősödik. Hangsúlyozta, hogy a hadseregnek a Gázai övezetben végrehajtott műveletei “defenzív jellegűek”, a katonák csupán két-három kilométer mélységben hatolnak be a határ túloldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik