Nagyvilág

Rögös út vezet a bolgár ápolónők szabadulásáig

Bulgária szerdán hivatalosan is elindította a kiadatási eljárást a Líbiában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt bolgár ápolonők ügyében. Az ügy elhúzódását sejteti, hogy Tripoli feltételhez köti a rabok hazaengedését, akik otthon akár kegyelmet is kaphatnak. A diplomáciai vitában Líbia Nicolas Sarkozy francia elnököt kérte fel közvetítőnek.

„Számunkra csak azután zárul le az ügy, hogy az egészségügyi dolgozók visszatértek bolgár földre, s azon dolgozunk, hogy ez mihamarabb megtörténjék” – jelentette ki Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök Szófiában.


A líbiai igazságügyi tanács kedden változtatta életfogytig tartó börtönbüntetésre az öt bolgár ápolónőre és a – nemrégiben bolgár állampolgárságot kapott – palesztin orvosra még tavaly kiszabott halálos ítéletét. Az életfogytiglani börtönbüntetésről szóló döntés arra volt jó Líbiának, hogy úgy engedje el a vádlottakat, biztosítva ezzel a nyugati országokkal kialakult jó viszonyt, hogy saját lakosai felé azt kommunikálhassa, hogy az ápolókat elítélték, ők a bűnösök.


Elhúzódó ügy


Az ügy elhúzódását sejteti, hogy Líbia – legalábbis a bolgár bTV értesülése szerint – feltételekhez köti az ápolónők kiadatását. Tripoli állítólag azt szeretné, ha Bulgária állná azoknak a fertőzött gyerekeknek a külföldi taníttatását, akiknél még nem manifesztálódott az AIDS-betegség.



Rögös út vezet a bolgár ápolónők szabadulásáig 1

Sorsuk még mindig bizonytalan


A kiadatás csúszását viszont megkönnyítheti, egy líbiai bíróság ejtette szerdán az öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos ellen felhozott rágalmazási vádat. Az egészségügyi dolgozók ellen egy rendőr kezdeményezett eljárást, mert az vallották: kínzás hatására ismerték be, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal több mint 400 gyermeket Bengázi kórházában a kilencvenes években.


Sarkozy lesz a közvetítő


Időközben Nicolas Sarkozy francia elnök meghívást kapott a líbiai elnöktől, hogy legyen közvetítő a Bulgária és Líbia között kialakult diplomáciai konfliktusban – írja a BBC. Kadhafi szóvivője szerint Sarkozy elfogadta a felkérést, és úgy nyilatkozott, hogy mielőbb Tripoliba utazik, ha ezzel elő tudja segíteni a probléma megoldását.


A hat egészségügyi dolgozót több mint 400 líbiai gyermek HIV-vírussal való szándékos megfertőzésével vádolták.
Borisz Velcsev bolgár főügyész közlése szerint Szófia már szerdán – egy 1984-es egyezmény alapján – hivatalosan is kérte Tripolitól a hat elítélt kiadatását.


Bizonytalan a sorsuk


Ennek értelmében a két ország idegenben elítélt állampolgárai saját hazájukban tölthetik le a büntetésüket. Egyelőre senki sem tudja megmondani, mikor térhetnek haza a lassan nyolc és fél éve az észak-afrikai arab országban raboskodó egészségügyiek.


Sorsuk az esetleges hazatérés után is bizonytalan. A bolgár külügyminisztérium az elítéltek esetleges szabadon engedésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „jelenleg minden jogi lehetőség az asztalon van.”


Strasbourg a kiadatás mellett


Az Európa Tanács vezetői “megkönnyebbülésüknek” adtak hangot, amiért a líbiai igazságszolgáltatás életfogytiglani börtönre változtatta a halálra ítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletét. A testület egyúttal szorgalmazta az elítéltek kiadatását Bulgáriának.


Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára és René van der Linden, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke azt is hangsúlyozták: a líbiai legfőbb igazságügyi tanács döntése így is szégyenletes, mert ezek az emberek ártatlanok, igazságszolgáltatási paródia és politikai üzletelés áldozatai. “Már régen szabadon kellett volna engedni őket. A döntés nem törli el a szörnyű igazságtalanságot” – szögezte le van der Linden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik