Nagyvilág

22 évnyi börtön a Mohamed-karikatúrák elleni tüntetőknek

Összesen 22 évi börtönre ítélt szerdán a londoni felsőbíróság négy muszlim tüntetőt, akik a londoni dán nagykövetség előtt még tavaly februárban rendezett demonstráción a vád szerint terrorcselekményekre buzdító felhívásokat hangoztattak.

A dán sajtóban Mohamed prófétáról megjelent karikatúrák világszerte tiltakozó hullámot indítottak el. A több száz fős londoni tüntetés különösen erőszakos jelleget öltött: sok részvevő nyíltan vérfürdővel, tömeghalált okozó terrormerényletekkel fenyegetőzött, illetve ilyesmi elkövetésére buzdító transzparenseket emelt magasba. A megmozdulásról készült rendőrségi és sajtófelvételeken egy olyan tiltakozó is feltűnt – éppen egy rendőrségi furgon mellett állva –, akin öngyilkos merénylők által használt, pokolgép elrejtésére kialakított öv volt látható.

A londoni felsőbíróság szerdán a tüntetés négy, néhány nappal később őrizetbe vett részvevője közül háromra hatévi, egyikükre négyévi fegyházbüntetést rótt ki. A hosszabb szabadságvesztéssel sújtott három elítélt ellen gyilkosságra uszítás volt a vád, miután a megmozdulás részvevőit nagy-britanniai pokolgépes merényletek elkövetésére buzdították. Negyedik társukat faji gyűlöletkeltés címén ítélték el.

A londoni rendőrséget több bírálat érte, amiért nem oszlatta fel a demonstrációt, a Scotland Yard illetékese azonban ezt azzal indokolta, hogy rendőrségi beavatkozás esetén zavargások kirobbanásától lehetett tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik