Nagyvilág

200-an halhattak meg a brazil légi katasztrófában

Kifutott a leszállópályáról és egy épületnek ütközve hatalmas tüzet okozott egy utasszállító repülőgép kedden a brazíliai Sao Paulo repülőterén, a szerencsétlenségnek 200 halálos áldozata is lehet – közölték a hatóságok.

A gép fedélzetén a legfrissebb közlések szerint 176 ember utazott, de félő, hogy a baleset idején a földön tartózkodó személyek közül is többen áldozatul estek a szerencsétlenségnek. José Serra, Sao Paulo szövetségi állam kormányzója elmondta: úgy tájékoztatták, hogy a kigyulladt repülőgép belsejében ezer Celsius-fokos hőmérséklet uralkodott, így gyakorlatilag a nullával egyenlő az esélye annak, hogy túlélőket találjanak.



200-an halhattak meg a brazil légi katasztrófában 1

Tûzoltók küzdenek a lángokkal (fotó: MTI)


Előzőleg Manuel Antonio da Silva Araujo, a brazil tűzoltóság ezredese úgy nyilatkozott, hogy a baleset pillanatában a földön tartózkodó emberek közül is többen életüket vesztették, így összesen kétszáz emberéletet követelt a tragédia.

Amennyiben ez bebizonyosodik, úgy a keddi volt Brazília történetének legsúlyosabb repülőszerencsétlensége. A hatóságok korábban ennél jóval alacsonyabb áldozati mérleget tettek közzé. A brazil kormány közölte, hogy a baleset helyszínéről egy személyt szállítottak el, sérültekről vagy halálos áldozatokról azonban nem tett említést. A tűzoltóság szóvivője egy halottról és 12 sebesültről számolt be; a Globo tévécsatorna úgy értesült, hogy három halálos és két sebesült áldozata van a szerencsétlenségnek.

A TAM brazil légitársaság belföldi járaton közlekedő A320-as típusú utasszállító gépe esős időben próbált meg leszállni a Sao Paulo melletti Congonhas repülőtéren. A gép kifutott a leszállópálya nedves betonjáról, áthaladt egy, az esti csúcsforgalom idején zsúfolt autóúton, majd egy közeli épületnek – egyes jelentések szerint benzinkútnak, más híradások szerint raktárépületnek – ütközött.

A becsapódás nyomán hatalmas tűz ütött ki a helyszínen; harmincegy tűzoltóautó személyzete küzdött a lángokkal, amelyeket a baleset után több mint egy órával még nem sikerült elfojtani. Tévétársaságok képes beszámolóiban jól látszott, amint a gép farokrésze kiáll egy nagy épületből, lángnyelvek csapnak a magasba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik