Nagyvilág

Tőkés lett a befutó az RMDSZ EP-listáján

Felajánlotta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének, hogy szerepeljen befutó helyen a szervezet európai parlamenti választási listáján.

A Markó Béla RMDSZ-elnök által, a szervezet Állandó Tanácsának nevében aláírt dokumentum ismét meghívja az EMNT elnökét egy megbeszélésre, amelyen megtárgyalhatnák az együttműködés konkrét feltételeit.


Együttműködést ajánlottak


Szepessy László, a szövetség elnöki hivatalának igazgatója kedden megismételte, hogy Markó Béla továbbra sem a Tusványos tábor keretében kíván egyeztetni Tőkéssel, de a jövő hét első felének bármely napján Marosvásárhelyen vagy Kolozsváron találkozna a református püspökkel.

Az RMDSZ a független jelöltként indulni szándékozó Tőkés Lászlóval több kérdésben nem ért egyet, és számos kérdésben ő sem ért egyet a Szövetséggel – állapítja meg a dokumentum. “Ennek ellenére hiteles személyiségnek tartjuk, és felajánljuk a választási együttműködést. Az RMDSZ valószínűleg külön indulva is átlépné az ötszázalékos küszöböt, de ezt nyilvánvalóan nem vehetjük biztosra akkor, amikor a romániai magyarság aránya mindössze hat és fél százalék körül van Romániában” – áll a közleményben.


Befutó helyen

Az ajánlatot viszont elsősorban nem ilyen számítások indokolják, hanem egy olyan új típusú együttműködés kialakítása, amely egyrészt tartósan biztosítja a romániai magyarság számára elengedhetetlenül szükséges politikai eszközöket, másrészt senki eszmei, elvi, ideológiai szabadságát nem korlátozza – olvasható a közleményben.


Ebben a szellemben javasolja az RMDSZ Állandó Tanácsa az EMNT elnökének, hogy szerepeljen bejutó helyen az RMDSZ európai parlamenti listáján, megteremtve ezáltal a romániai magyar összefogás listáját. Az RMDSZ a várhatóan ősszel sorra kerülő romániai európai parlamenti választásokon minimum két, maximum három hely megszerzésére számít.


Tőkés: nem én döntök


Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kész találkozni Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével a tusnádfürdői tábort követően – ezt maga a református püspök mondta kedden az MTI-nek.


Hozzáfűzte: bármennyire is megtisztelő számára a szövetség felajánlása (miszerint az európai parlamenti választási listán befutó helyen szerepelhet), nem ezt tekinti megoldásnak a romániai magyarság európai parlamenti képviselete szempontjából. Hangsúlyozta: nem az ő politikai ambícióiról van szó, hanem az erdélyi magyarság összefogásáról.


A püspök közölte: az ügyben nem az ő kezében van a döntés. “Jómagam nem abban látom a megoldást, hogy felkerülök a listára, hanem abban, hogy jelöljük például Bodó Barnát vagy Hantz Pétert (a Bolyai Kezdeményező Bizottság vezetőit), kiszélesítve a politikai spektrumot” – mondta Tőkés érzékeltetve, hogy szerinte nem “pártos”, hanem “nemzeti” listára van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik