Külföld

Oroszország megvétózza a Koszovóról szóló határozatot

admin
admin

2007. 07. 17. 08:22

Oroszország határozottan elutasította a nyugati országok által Koszovó státusának rendezése érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztett határozattervezetet a dokumentumról a BT-ben rendezett vitán.

A Biztonsági Tanács 15 tagállamának képviselői a világszervezet New York-i székházában helyi idő szerint hétfőn tartott ülésükön vitatták meg az Egyesült Államok és európai szövetségesei által előterjesztett legújabb szövegváltozatot, amely véget vetne a világszervezet jelenlétének a nyolc éve ideiglenes ENSZ-igazgatás alatt álló dél-szerbiai tartományban és az Európai Unió képviselőire ruházná át az irányítás feladatát.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az elutasító orosz választ bejelentve úgy vélekedett, hogy a tervezet elfogadása burkoltan a tartomány függetlenné válásának irányába tett lépést jelentene, annak ellenére, hogy a tervezet előirányozza Szerbia és a (függetlenségpárti) koszovói albánok képviselőinek további 120 napig tartó tárgyalását a tartomány státusáról. A tervezet teljes szövegét és főleg annak függelékeit áthatja Koszovó függetlenségének koncepciója – indokolta az elutasítást Csurkin. A diplomata egyértelműen jelezte: nincs semmi esély arra, hogy a BT elfogadhatná a tervezetet.

A koszovói ENSZ-missziónak (UNMIK) az Európai Unió képviselőivel történő felváltása csökkentené az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és tágabb értelemben a testület állandó, vétójoggal rendelkező tagjai közé tartozó Oroszországnak a befolyását a koszovói ügyekre.

Az orosz „nyet” dilemma elé állítja a nyugati országokat: kérjenek szavazást a Szerbiából kiszakadni kívánó, túlnyomó többségében albánok lakta tartomány státusát rendezni hivatott tervezetről – amelynek elfogadását Moszkva megvétózná –, vagy a BT-n kívül tegyenek lépéseket Koszovó függetlenségének elismerése felé.

A nyugati országok támogatják Koszovó függetlenségét, a Belgrád pártját fogó – és a BT-döntésben megkerülhetetlen – Oroszország viszont ellenzi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.