Nagyvilág

Az MKP megnyitja a Benes-dekrétumokat

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szlovákiai magyarok második világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok kérdéskörének megnyitására készül - jelezte hétfőn Duray Miklós, a párt stratégiai alelnöke, aki a Sme című szlovák liberális napilap internetes honlapjának adott szokatlanul terjedelmes interjút.

Duray egyebek között arról is beszélt, hogy a kárvallott magyarok kárpótlása hatvan év múltán elodázhatatlan kötelessége az egykori Csehszlovákia utódállamainak. Mint mondta, ez az MKP tagságának egyre gyakrabban elhangzó elvárása, amelyre a párt aligha mondhatna nemet.

A beszélgetésben a SME döntően a politikus álláspontjának, emberi-politikai pályafutásának ismert elemeit firtatja. Duray részletesen szól az autonómia kérdéséről, amelynek kivitelezhetőségét elsődlegesen a kulturális vagy a személyi autonómia modellje szerint tartja kivitelezhetőnek, de Szlovákia esetében szerinte ez is inkább csak elméletileg képzelhető el.


Politikai akarat híján, a szlovákok ellenállásával szemben, és részben a magyarok kellő támogatása híján a kulturális autonómia nehezen, inkább talán a személyi autonómia lenne kivitelezhető. A portál határmódosítással kapcsolatos kérésére válaszolva Duray azt mondta: “Erről szándékosan soha nem beszélek, mert az ilyen megoldások mindig hadiállapottal kapcsolatosak.”

A demokrácia működéséről szólva azt mondta: persze, a demokrácia nélküle és még sokak nélkül is működne, de korántsem mindegy, hogy formálisan vagy ténylegesen működik-e, ráadásul, fűzte hozzá, “a demokrácia a többség közönséges diktatúrája is lehet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik