Nagyvilág

Bolgár ápolónők ügye: halál helyett életfogytiglan

Életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítette a líbiai legfelsőbb igazságügyi tanács az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletét. Az elítéltek bizonyos feltételekkel akár vissza is térhetnek hazájukba, ahol remény nyílhat a szabadulásra.

Jóllehet az öt bolgár ápolónő és a nemrég bolgár állampolgárságot felvett palesztin orvos halálbüntetését életfogytiglanira enyhítette a líbiai legfelsőbb igazságügyi tanács, úgy tűnik, a szabaduláshoz még rögös út vezet.


A tanács arra nem tért ki, mi lesz a fogva tartottak közelebbi sorsa, de világossá tette, hogy a vádlottak Bulgáriába való hazatérése csak abban az esetben adnak lehetőséget, ha a börtönbüntetést ott is letöltik. Ennek jogi akadálya nincs, mivel Tripoli és Szófia között az 1980-as évek óta jogsegélyegyezmény van érvényben.

A bolgár külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy minden diplomáciai lépést megtesznek az ápolónők hazahozatala érdekében, a bolgár kormány akár kész közvetlen segítséget is nyújtani a fertőzött gyerekek családjának. A bolgár külügyminisztérium az elítéltek esetleges szabadon engedésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy “jelenleg minden jogi lehetőség az asztalon van.”


Az életfogytiglani börtönbüntetésről szóló döntés arra volt jó Líbiának, hogy úgy engedje el a vádlottakat, biztosítva ezzel a nyugati országokkal kialakult jó viszonyt, hogy saját lakosai felé azt kommunikálhassa, hogy az ápolókat elítélték, ők a bűnösök.


A hat egészségügyi dolgozót azzal a váddal ítélték több bírói fórumon is halálra, hogy az 1990-es években szándékosan HIV-vírussal fertőztek meg több mint 400 gyermeket Bengázi kórházában. Hiába bizonyította be három külföldi szakértői csoport is, hogy a gyermekek már jóval az előtt megbetegedtek, hogy az ápolónők betették volna a lábukat Líbiába, ezt ugyanúgy nem vette figyelembe a líbiai bíróság, mint azt a bizonyítékokkal alátámasztott tanulmányt sem, mely azt állítja, hogy a kórházban uralkodó higiéniás állapotok önmagukban okozhatták a járvány terjedését.


A felmentésben bíztak


Az áldozatok családjai előzőleg kedden bejelentették, hogy lemondanak a halálos ítéletről, miután megkapták gyermekenként az egymillió dolláros kárpótlást – közölte Idrisz Laga, a családok szóvivője. Az áldozatok száma mintegy 460, miután húsz gyermek édesanyja is elkapta a betegséget gyermekétől.


Krisztiana Valcseva, Nasszja Nenova, Valja Cserveniacska, Valentina Szirapulo, Sznezsána Dimitrova, valamint a palesztin Asraf Dzsuma al-Hadzsúdzs, aki júniusban bolgár állampolgárságot kapott – tagadja a terhére rótt bűncselekményt. Azt közölték, hogy kínzással csikarták ki belőlük a beismerő vallomást. A francia Luc Montagnier és az olasz Vittorio Collizi neves AIDS-specialisták szerint a kórházban uralkodó rossz higiéniai viszonyok okozták a tömeges fertőzést.



Bolgár ápolónők ügye: halál helyett életfogytiglan 1

Nyolc évig vártak az ítéletre


A vádlottak szombaton kegyelmi kérvényt nyújtottak be a legfelsőbb igazságügyi tanácshoz, és írásban kötelezték magukat, hogy nem indítanak kártérítési pert a líbiai állam ellen a börtönben töltött évek miatt.


“Hála istennek, hogy a halálos ítéletet enyhítették. Legalább azért megkönnyebbülhetünk, hogy nem végzik ki őket” – mondta Zdravko Georgiev, Krisztiana Valcseva férje egy rádióinterjúban. Harry Haralampiev, az egészségügyi dolgozók egyik védője elégedetlenségét fejezte ki az ítélet miatt, mondván, azt várta, hogy felmentik védenceit.


Sorsuk a tanács kezében volt


A líbiai Bengázi kórházában AIDS-vírussal megfertőződött gyerekek hozzátartozói kedden bejelentették: elállnak az ügyben elítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletének követelésétől.


Az aláírt okmányt a családokkal tárgyaló Kadhafi Alapítványnak adták át, amely a közvetlenül az igazságügy-miniszter fennhatósága alá tartozó legfelsőbb igazságügyi tanácsnak továbbítja. A tanács kedd este döntött a halálra ítélt – 1999 óta fogva tartott – egészségügyi dolgozók ügyében. A testület módosíthatta vagy akár semmisnek nyilváníthatta a legfelsőbb bíróság döntését, amely július 11-én megerősítette a decemberben első fokon meghozott halálos ítéleteket.



A családok már vasárnap este közölték, hogy elfogadták az áldozatonkénti egymillió dolláros kárpótlást, de addig nem voltak hajlandók semmit aláírni, amíg a pénzt ténylegesen át nem utalták. Szóvivőjük közölte: az áldozatok száma mintegy 460, miután mintegy húsz anya is elkapta gyermekétől a betegséget.


Kérdéses a líbiai adósság


Ivajlo Kalfin bolgár külügyminiszter kedden Szófiában bejelentette, hogy országa fontolóra veszi részvételét egy Líbiának nyújtandó nemzetközi humanitárius segélyben. Kalfin erről a bolgár közszolgálati rádiónak adott interjúban beszélt, de további részleteket nem közölt. A bejelentés néhány órával a líbiai legfelsőbb igazságügyi tanács ülése előtt hangzott el. Arra kérdésre, hogy Szófia elengedi-e Líbia adósságát, a miniszter közölte: “Az a szabály, hogy az adóssággal kapcsolatos műveletek nem nyilvánosak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik