Nagyvilág

Bolgár ápolók ügye: indul a kártérítés

Megkezdődött az AIDS-fertőzött líbiai gyerekek családjainak készpénzbeli kártalanítása. Ezt maguk az érintettek jelentették be.

A kártalanítás ellenében mondanának le a családok egy megállapodás szerint arról, hogy halálbüntetéssel sújtsanak öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost, akiket azzal vádolnak, hogy szándékosan fertőztek meg 438 gyermeket a 90-es évek végén egy bengázi kórházban. A vád szerint további mintegy 20 anya is megkapta a betegséget gyermekétől.

A halálra ítéltek végig ártatlannak vallották magukat: azzal védekeztek, hogy a gyermekek, akik közül ötvenen meghaltak, a kórházban uralkodó rossz higiéniai körülmények miatt kapták meg a gyógyíthatatlan kórt.


Egymillió dollárt kaptak

A fertőzött gyermekek családjai szövetségének szóvivője szerint 150 család megkapta az egyenként egymillió dolláros kártérítést. A nap folyamán lebonyolítják az egész, 400 családra vonatkozó pénzügyi rendezést, amit a családok nyilatkozatban erősítenek majd meg.

A líbiai legfőbb igazságügyi tanács várhatóan még kedden felülvizsgálja az ügyet, és dönt arról, hogy helyben hagyja-e a halálos ítéleteket, vagy enyhébb büntetéseket szab ki a hat vádlottra, akik szombaton kegyelmi kérvényt nyújtottak be.


Politikai ügy

Az öt bolgár ápolónőt és a palesztin orvost 1999 óta tartják börtönben Líbiában. A vádlottak ugyancsak szombaton aláírtak egy nyilatkozatot, mely szerint nem nyújtanak be keresetet a líbiai állam ellen fogva tartásuk miatt.

Szeif al-Iszlám, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia, a rendezésen dolgozó líbiai egyesület vezetője a Le Figaro című francia napilapnak elmondta, hogy a 400 millió dolláros kártérítést „adósságelengedés” címén fizetik ki, Bulgária mellett Szlovákia, Horvátország és a Cseh Köztársaság közreműködésével. Bulgária és a többi ország kormánytisztviselői cáfolták, hogy készpénzt küldenének a családoknak. Szófia korábban többször is leszögezte: nem fizet kárpótlást, mert ezzel elismerné az egészségügyi dolgozók bűnösségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik