Nagyvilág

Észak-Korea leállította a jongbjoni atomreaktort

Észak-Korea arról tájékoztatta szombaton az Egyesült államokat, hogy leállította jongbjoni atomreaktorát - tudatta Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő.

Az ENSZ ellenőrei a helyszínre indultak, hogy meggyőződjenek az atomreaktor leállításáról.

Észak-Korea február 13-án állapodott meg partnereivel, Dél-Koreával, az Egyesült Államokkal, Kínával, Japánnal és Oroszországgal abban, hogy működésképtelenné teszi jongbjoni atomreaktorát. A februárban aláírt egyezség értelmében Észak-Korea vállalta, hogy 60 napon belül elkezdi felszámolni atomfegyver-arzenálját, ennek keretében elkezdi bezárni jongbjoni atomerőművét, és lehetővé teszi nemzetközi szakembereknek, hogy ezt a helyszínen ellenőrizzék.


Ha ezek teljesülnek, cserébe kap 50 ezer tonna fűtőolajat vagy ennek megfelelő értékű más gazdasági segélyt, és a hat ország külügyminiszteri találkozót tart. Dél-Koreából szombaton megérkezett Észak-Koreába az első fűtőolaj-szállítmány.


A korábban megígért egymillió tonna fűtőolaj fennmaradó nagy részét, 950 ezer tonnát abban az esetben kapja meg Phenjan, ha már teljesen üzemen kívül helyezte a fővárostól száz kilométerrel északra található erőművet. Az összesen egymillió tonna, erőművekben és a hajózásban használatos, nagy kéntartalmú tüzelőolaj az ázsiai tőzsdéken érvényes februári árak mellett 330 millió dollár lenne.


Észak-Korea jongbjoni nukleáris komplexuma a sztálinista kelet-ázsiai állam atomprogramjának gerince. Ebben a komplexumban van az észak-koreai nukleáris létesítmények többsége: egy öt megawattos kutatóreaktor, egy félkész 50 megawattos reaktor, egy plutóniumfeldolgozó központ és egy elhasznált nukleáris fűtőelemeket feldolgozó központ. Phenjan 2003-as hivatalos bejelentése szerint addig az évig 8 ezer nukleáris fűtőelem újrafeldolgozását végezték el a jongbjoni komplexumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik