Nagyvilág

Mégse várta bomba Göncz Kingát Afganisztánban

admin
admin

2007. 07. 14. 14:09

Módosította korábban kiadott nyilatkozatát a Külügyminisztérium. A korrigálás szerint nem találtak robbanóeszközt, ráadásul a miniszter amúgy sem autóval tette volna meg azt az utat Afganisztánban, melyen egy korábbi híradás szerint bombával várták volna. Göncz Kinga mindenesetre köszönetet mondott az agfanisztáni magyaroknak.

Módosította szombaton a magyar külügyminiszter ellen Afganisztánban tervezett merényletről szóló előző napi nyilatkozatát a külügyi szóvivő. „2007. július 12-én az afganisztáni Baglán tartomány PRT-parancsnoka jelentést kapott arról, hogy egy európai miniszter (vagy konvoj) ellen merényletet terveznek. A helyszínen végzett vizsgálatok ezt nem erősítették meg, a felderítők kimentek a területre, azonban jelentésük szerint robbanóeszközt – korábbi információkkal ellentétben – nem találtak” – írta Odze György a távirati irodának küldött közleményében.

A szóvivő hozzátette: ugyanakkor tévesen jelent meg a sajtóban az a hír, miszerint a magyar miniszter utazásának ezt a részét közúton tette volna meg, ilyen terv soha nem volt. A magyar külügyminiszter élete nem forgott veszélyben – áll a közleményben.

Göncz Kinga arra hatalmazta fel a szóvivőt, hogy a nyilvánosság előtt is köszönetet mondjon az Afganisztánban szolgálatot tejesítő magyar katonáknak és parancsnokaiknak, akik mindent elkövettek a látogatás sikeréért és biztonságos befejezéséért” – írta a szóvivő.

Nem tudtak részleteket

Odze György pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy merényletet próbáltak meg elkövetni egy út szélén elhelyezett robbanószerkezettel Göncz Kinga külügyminiszter ellen Afganisztánban. A delegáció hazatérése után adott tájékoztatás szerint a célzott merényletkísérletet titkosszolgálati eszközökkel sikerült megakadályozni.

A külügyi szóvivő az MTI kérdésére elmondta, hogy Göncz Kingát július 11-én, Afganisztánba érkezésének napján értesítették az ISAF, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő hírszerzői, hogy merényletet készültek elkövetni ellene. Odze György elmondta, semmilyen részletet nem közöltek velük azon kívül, hogy a merénylet tényére figyelmeztették őket.

Vizsgálat a HM részéről


Az ügyben vizsgálatot rendelt el Szekeres Imre honvédelmi miniszter, amely a politikus elmondása szerint megállapította hogy a riasztás valószínűleg téves volt, ilyen naponta több tucat is előfordul Afganisztán északi területein, az egész országban pedig akár 100-120 is.


Szekeres Imre közölte: a magyar katonák és a NATO-parancsnokság is megvizsgálta a helyszínt, ahol semmilyen robbanószerkezetet nem találtak, a külügyminiszter biztonságban volt. Nem volt terrorfenyegetettség és veszély azon az afganisztáni útvonalon, amelyen Göncz Kinga külügyminiszter közlekedett – jelentette a honvédelmi miniszter.


Találkozók

Göncz Kinga kétnapos afganisztáni látogatása során Hamid Karzai Afgán elnökkel, Rangin Dadfar Szpanta külügyminiszterrel, Zarar Ahmed Mokbal belügyminiszterrel, valamint az afgán parlament alelnökével és a képviselőház több tagjával áttekintette a közép-ázsiai térség gondjait és Magyarország szerepét az afganisztáni újjáépítésben. Göncz Kinga tárgyalópartnerei – korábbi tájékoztatás szerint – valamennyien méltatták az Afganisztánban kezdeményezett magyar civil programokat és a magyar részvételt a Baglán tartománybeli újjáépítésben.

A magyar diplomácia vezetője csütörtökön – afganisztáni útja második, zárónapján – felkereste a Baglán tartományban magyar vezetéssel működő Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT), és megbeszélést folytatott Mahamad Alam Iszakzaj tartományi kormányzóval is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.