Nagyvilág

Magyar katonák a párizsi díszszemlén

Nicolas Sarkozy francia államfő meghívására az Európai Unió 27 tagországának nyolcszáz katonája, köztük egy magyar alakulat is részt vett szombaton a francia nemzeti ünnepen rendezett hagyományos párizsi díszszemlén, amelyet a terrorfenyegetettség miatt nagyfokú rendőri készültség mellett rendeztek meg.

A nyitott katonai gépkocsiban, Jean-Louis Georgelin vezérkari főnökkel érkező köztársasági elnök szakítva a hagyományokkal az ünnepség legelején megállította a felvezető köztársasági gárdát. Nicolas Sarkozy kiszállt a járműből és kezet fogott a Champs-Elysées-n összegyűlt nézők egy részével. “Gyönyörű az idő, az európai partnerek itt vannak, óriási a tömeg” – jelentette ki az államfő újságíróknak, mielőtt visszaszállt gépkocsijába.

Együtt Európával

A díszszemlét hivatalosan 10 óra 30 perckor a francia légierő Alphajetjei és az európai uniós tagállamok lobogóit vivő katonák nyitották, majd egymás után következtek a nemzeti alakzatok. Nicolas Sarkozy korábban többször hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a francia forradalom évfordulóját idén az európai egység jegyében ünnepelné Franciaország.

A magyar alegység mellett a franciák, a görögök és a spanyolok vonultak a Diadalív irányából a Concorde tér felé. A huszonhét magyar katona háromszor kilences sorban vonult, előttük hárman vitték a történelmi zászlót. A parádé kezdete előtt a díszszemlén szintén felvonuló Francia Idegenlégió magyar katonái közül néhányan meglátogatták a felsorakozó magyar egységet és üdvözölték honfitársaikat. A magyar honvédség katonái először vonultak fel a párizsi Champs-Elysées-n.


Magyar katonák a párizsi díszszemlén 1

Magyar katonák a díszszemlén (MTI)



A nemzeti alakulatokat 4500 francia légiós, szárazföldi és lovas katona követte. Utánuk következtek a haditechnikai eszközök. A világ egyik legszebb sugárútja felett eközben a francia légierő 62 repülője húzott el. A díszszemlét 37 helikopter zárta, köztük két német legénységű.

Szekeres és Takács is ott volt

Az európai egységek mellett idén először francia élsportolók is felvonultak a párizsi díszszemlén, köztük két olimpiai bajnok: Raphael Poirée és Florence Baverel-Robert biatlonosok. Az ünnepi parádét több európai vezető politikus is megtisztelte jelenlétével, mások mellett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint José Socrates portugál kormányfő, akinek országa jelenleg betölti az Európai Unió elnöki tisztét.

A Concorde téren elhelyezett dísztribünön foglalt helyett az európai védelmi miniszterek társaságában Szekeres Imre magyar honvédelmi miniszter és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter is. Takács Albert Rachida Dati francia igazságügyi miniszter meghívására tartózkodik a francia fővárosban.

Az óriási érdeklődés övezte díszszemlét, a terrorfenyegetettség miatt elrendelt riadókészültségnek megfelelően, ötezer rendőr és csendőr biztosította. A védőkorlát közelébe engedett nézőket – köztük rengeteg külföldi turistát – a rendőrök egyesével átvizsgáltak. Sokan periszkóppal próbálták követni a felvonulást. A nemzeti ünnepet este – Franciaország és Európa tiszteletére – nagyszabású koncerttel zárják az Eiffel-torony előtt elterülő Mars-mezőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik