Nagyvilág

Megvannak a Haríri-gyilkosság elkövetői

Az ENSZ által lefolytatott vizsgálat során több embert azonosítottak, akinek köze lehetett Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolásához – közölte a vizsgálat vezetője csütörtökön.

A 2005 februári merénylet ügyében nyomozó ENSZ-különbizottság vezetője, Serge Brammertz belga ügyész azt is elmondta, hogy „jelentősen leszűkítették” a gyilkosság lehetséges indokait Haríri libanoni, szíriai és más országbeli vezetőkkel való politikai és személyes kapcsolatain belül.


A motivációt keresik

Brammertz közölte: feltételezik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2004. évi határozata elfogadásának körülményei fontos szerepet játszottak abban, hogy kiéleződött a helyzet, amelyben felmerült Rafík Haríri meggyilkolásának az ötlete.

A határozat célja az volt, hogy megakadályozza Emile Lahud Szíria-barát libanoni elnököt abban, hogy másodszor is betöltesse az elnöki tisztséget. A libanoni parlament azonban a határozat elfogadása után néhány órával megszavazta az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében továbbra is Lahud maradhatott az államfő.

Brammertz elődje, a német Detlev Mehlis szerint a gyilkosság körülményeiből arra lehetett következtetni, hogy a libanoni és szíriai titkosszolgálatok keze volt a merényletben. Brammertz erre nem tért ki, és nem nevezett meg konkrét személyeket sem, akiknek közük lehet a gyilkossághoz.


A BT elé kerül az ügy

Brammertz bejelentette, hogy a bizottság a vizsgálatról készült jelentést átadja a május 30-i ENSZ biztonsági tanácsi döntésre létrehozott nemzetközi törvényszéknek. A Biztonsági Tanács várhatóan július 19-én vitatja meg a bizottság jelentését.


A Szíria libanoni befolyása ellen harcoló Rafík Haríri 2005 februárjában vesztette életét Bejrútban egy ellene irányuló pokolgépes merényletben. A detonáció rajta kívül 22 ember életét oltotta ki. Az ENSZ által az ügyben indított, jelenleg is zajló vizsgálat szerint a szíriai vezetésnek is benne volt a keze a merényletben, de ezt Damaszkusz tagadja. (A robbantás miatti elemi fölháborodás miatt Szíria 29 évi megszállás után kénytelen-kelletlen kivonta csapatait Libanonból.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik