Nagyvilág

Markó: Erdélyt vissza, de másképp

„Erdélyt vissza az erdélyieknek!” – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A politikus szerint Erdély sorsát nem Bukarestben, a központi politika szintjén kell eldönteni, azt maguknak az erdélyieknek kell befolyásolniuk.

Az RMDSZ elnöke pénteken a Tusnádfürdőn szervezett ifjúsági EU-táborban, úgy fogalmazott: ma már bátran, de másképpen kell megfogalmazni az egykori irredentának minősülő jelszót: „Erdélyt vissza!”. Természetesen ma már más tartalommal kell megtölteni ezt a jelszót, úgy változtatva meg, hogy „Erdélyt vissza az erdélyieknek!”. Azaz: Erdélyt vissza kell adni az ott élő románoknak, magyaroknak, németeknek és más nemzetiségűeknek.


Keleti Svájc

Szerinte Erdély még mindig nem az erdélyieké, az ott élőknek ezért együttesen kell megfogalmazniuk közös céljaikat. Ennek szellemében összefogva kell cselekedniük az országrész gazdasági és infrastrukturális fejlődése érdekében, így próbálva érvényesíteni a nekik megfelelő regionális politikát. Markó megismételte korábbi kijelentését, miszerint Erdélyt „keleti Svájccá” kellene változtatni, vagyis olyan régióvá, ahol partnerként létezhetnének együtt az ott élő népek, közösségek, mégpedig a maguk sajátos autonómiájával.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a mai közéletben sokan fogalmazzák meg a dilemmát, miszerint a „modernizáció” vagy a „hagyományőrzés” útját kell-e követnie a romániai magyarságnak. A politikus szerint hamis dilemmáról van szó, vagyis nem áll egymással ellentétben a nemzeti identitás megőrzése a gyors léptékű korszerűsödéssel. Sőt, éppen e modern integráció révén tudják megőrizni hatékonyan a népek önnön identitásukat – fűzte hozzá.


A közöny az ellenfél

A mai romániai magyarság valós dilemmája a „közelség” és a „távolság” problémája. Az RMDSZ az elmúlt esztendőkben a magyar közösség céljainak megvalósítása érdekében főleg politikai és hatalmi eszközökkel élt, s miközben közeledett Bukaresthez, bizonyos fokig eltávolodott saját erdélyi közösségétől – mondta.

Tőkés Lászlóra, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökére utalva az együttműködés jó példájaként említette a Partiumi Keresztény Egyetem akkreditálásának ügyét. Markó lényegesnek tartotta azt is, hogy az RMDSZ tartsa tiszteletben azoknak a szövetségen kívüli szervezeteknek a nézeteit, amelyeknek adott kérdésekben más a véleményük. Az RMDSZ szemszögéből nézve ma Erdélyben nem az tartozik a “másik táborhoz”, aki másként gondolkodik – mondta Markó Béla -, az igazi ellenfél a “közönyösök tábora”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik