Nagyvilág

Trónfosztás Nepálban

A parlamenthez benyújtott költségvetési tervezetében az átmeneti kormány megfosztotta minden állami járandóságától Gianendra nepáli királyt és családját, egyben javasolta javainak államosítását.

A 2,6 milliárd dolláros költségvetés-tervezetben nincs szó az uralkodó apanázsáról, akit korábban még Visnu hindu istenség inkarnációjaként tiszteltek az országban. A Himalája hegyvidékén elterülő országban mára az embereknek elegük lett nemcsak Gianendra király személyéből, hanem a monarchia intézményéből is.

A királyi ház tavaly még 3,1 millió dollárt kapott a költségvetésből. Ram Saran Mahat pénzügyminiszter a kijelentette, hogy „a király státusa az alkotmány szerint már nem ugyanaz, mint tavaly. Az idei költségvetés pedig az alkotmány szellemét tükrözi.” Hozzátette, hogy a palota 747 fős személyzetének fizetését a kormány egyéb célokra szánt számlájáról fizetik ki.

Gianendrát tavaly kényszeríttették távozásra a hatalomból a monarchiaellenes maoista-felkelők több mint egy évtizedes harc eredményeként, amely tömegmegmozdulásokkal párosult a fővárosban, Katmanduban. A maoisták képviselői már az átmeneti kormány tagjai. Az idén januárban elfogadott átmeneti alkotmány értelmében a király nem tölt be semmilyen szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik