Nagyvilág

Elutasította a német terrorellenes terveket az EU

Elutasította Wolfgang Scha:uble német belügyminiszter legutóbbi, a belbiztonság erősítését célzó javaslatainak többségét csütörtökön Franco Frattini, az Európai Unió jogi és belügyi biztosa.

Frattini a Financial Times Deutschland című üzleti-politikai napilapban megjelent nyilatkozatában mindenekelőtt a belügyminiszternek azt a felvetését utasította vissza, hogy Németországban is tegyék lehetővé az úgynevezett célzott kivégzéseket a terroristák esetében. “Elítélem a halálbüntetés minden formáját” – hangoztatta a belügyi biztos, hozzáfűzve: “Az, hogy a terrorizmus ellen harcolunk, nem jelentheti, hogy embereket gyilkolunk meg.”


Az uniónak nincs beleszólása

Franco Frattininek – jegyezte meg az újság – ténylegesen semmilyen befolyása nincs a németországi terrorellenes törvényalkotásra. Ugyanakkor nem elhanyagolható, hogy az EU egyik legtekintélyesebb politikusa, az igazságszolgáltatás, illetve a belügyek uniós felelőse miként vélekedik a kérdésről – hangsúlyozta a német lap.

Scha:uble legutóbbi javaslatai óriási felháborodást váltottak ki német politikai, elsősorban ellenzéki körökben, koalíciós vitát okozva a konzervatívok és a szociáldemokraták között. A leghatározottabban utasította el a kereszténydemokrata belügyminiszter felvetéseit – köztük az “izraeli minta” alapján alkalmazandó “célzott kivégzések” bevezetésének lehetőségét Brigitte Zypries szociáldemokrata igazságügyi miniszter, de fenntartásait hangoztatta több tekintélyes konzervatív politikus is. Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke közvetve jelezte, hogy belügyminiszterének legutóbbi javaslatait “túlzottnak” tartja.


Gyakorlati együttműködés kell

Mostani nyilatkozatában Frattini nemcsak a szóban forgó, élesen bírált javaslatot utasította el, de nem értett egyet a belügyminiszterrel abban sem, hogy a terrorizmus elleni harcban mindenekelőtt a jogszabályok szigorítására, illetve a hatóságok számára pótlólagos jogi lehetőségek megteremtésére van szükség.

Ezzel szemben az uniós biztos annak a nézetnek adott hangot, hogy operatív területen kell többet tenni. Példaként említette a tagállamok rendőri szervei közötti hatékonyabb együttműködést, közös adatbank kiépítését, valamint a határok ellenőrzése érdekében történő együttműködés javítását. “A terrorizmus elleni harcban mindenekelőtt a gyakorlati együttműködés javítására van szükség. Ez a helyes út” – hangoztatta az EU jogi és belügyi biztosa, aki Scha:ubléval mindössze abban értett egyet, hogy az internet fokozottabb ellenőrzése valóban hatékony eszköz lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik