Nagyvilág

Bush ismét elgáncsolhatja az iraki csapatkivonást

Az amerikai képviselőház csütörtökön szavaz arról a törvénytervezetről, mely indítványozza, hogy 4 hónapon belül kezdjék meg, és jövő év április 1-jére fejezzék be az amerikai csapatok kivonását Irakból. Bush jelezte, hogy ha a Kongresszus megszavazza, ismét megvétózza majd a csapatok kivonásáról szóló javaslatot.

Az iraki csapatkivonulásról annak az iraki helyzetet elemző belső jelentésnek az ismeretében szavaznak majd a honatyák, melyet a Fehér Ház csütörtökön juttatott el a Kongresszushoz.


Kétes eredmények


A dokumentum megállapította, hogy az iraki kormány csak csekély előrelépést produkált azokon a katonai és politikai szempontból kritikus pontokon, amelyeket a kongresszus akkor határozott meg, amikor a misszió további finanszírozásáról döntöttek – írja a BBC. Az iraki kormány 18 pontból csupán nyolc esetben ért el eredményeket, ezek is inkább katonai, mint politikai jellegűek voltak – mutat rá a riport.

Bush javasolta a döntéshozóknak, hogy a végső következtetések levonásához várják meg a teljes jelentést, mely szeptember közepére várható, és tartalmazza majd az iraki amerikai csapatok vezetőjének, David Petraeus tábornoknak a javaslatait is. Bush elnök a múlt héten úgy fogalmazott: „A kivonulás ötlete nem az Egyesült Államok érdekeit szolgálja, mert politikai alapokon nyugszik, nem pedig a katonai vezetők ajánlásain.”


Bush ellen fordultak

A demokraták mindenképpen csapatkivonást akarnak elérni, vagy legalább azt, hogy az Irak-misszió súlypontját a harcokról a megelőzésre és az iraki erők kiképzésére tegyék át. Bush elnök jelezte, hogy ismét megvétózza majd a csapatkivonást célzó javaslatot, ha a Kongresszus elfogadja. Az iraki kormány szintén óva int a csapatkivonás megkezdésétől.

A belső riport azt követően lát napvilágot, hogy az utóbbi időben egyre több republikánus fordult az elnökkel szembe az Irak-politika kudarcát hangoztatva. Egy mérsékelt konzervatív képviselő szerint a republikánusok türelme fogytán van, és ha 90 napon belül nem történik változás, akkor Bush elnöktől ki kell kényszeríteni a stratégiaváltást.


Az elnök szerint az Egyesült Államok győzhet Irakban, annak ellenére, hogy a Fehér Ház a kongresszusnak szánt jelentésben elismerte: a közép-keleti országban elért haladás „elégtelen”. „Hiszem, hogy sikert érhetünk el Irakban, és tudom, hogy sikerülnie kell” – jelentette ki. Az amerikai csapatok hazarendelését követelőkhöz immár az elnök pártjának tagjai, republikánus képviselők is csatlakoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik