Nagyvilág

Politikai megoldással kecsegtet a líbiai külügyminiszter

Politikai megoldás lehetőségére célzott a líbiai külügyminiszter az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletének a legfelsőbb bíróság általi helybenhagyása után.

A most illetékes legfelsőbb bírói tanács nemcsak az ügy jogi oldalait, hanem “humanitárius kérdéseket” is tekintetbe vesz jövő hétfőn esedékes ülésén – jelentette ki Mohamed Abderrahman Salgam, líbiai külügyminiszter szerdán Tripoliban.

Salgam rámutatott, hogy van egy olyan pénzalap, amelyhez nyugati államok és Líbia járultak hozzá, és amelyből “kártérítéseket” folyósíthatnak az állítólag a szóban forgó hat egészségügyi dolgozó által HIV-vírussal megfertőzött gyerekek családjának.

A líbiai külügyminiszter arra is utalt, hogy a vizsgálati fogságban töltött éveket beszámíthatják, ha a legfelsőbb bírói tanács börtönbüntetésre változtatná a halálos ítéleteket. A bolgár kormány is bizakodott a politikai megoldásban. A bírói tanács hétfői tárgyalása véget vethet a “bírósági agóniának” – mondta Szergej Sztanisev miniszterelnök Szófiában.

Az ítélet szerint öt nővér és a június óta ugyancsak bolgár állampolgár orvos a múlt évtized végén szándékosan megfertőzött több mint négyszáz gyereket egy líbiai kórházban az AIDS-betegséget okozó vírussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik