Nagyvilág

Mégsem menekülnek meg a halálos ítélettől a bolgár ápolónők

Hatályban tartotta a líbiai legfelsőbb bíróság szerdai határozatával a nyolc éve az észak-afrikai országban raboskodó öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra kimondott halálos ítéletet annak ellenére, hogy a HIV vírussal fertőződött gyermekek családjával sikerült megegyezni a kártérítésről.

A líbiai legfelsőbb bíróság szerdán hatályban tartotta a vádlottak halálos ítéletét, a döntésére azt követően került sor, hogy sikerült megegyezni az érintett családokkal a kártérítés mértékéről.


Az egyezség lehetővé tette volna, hogy rendeződjön a gyerekek megbetegedése miatt halálra ítélt bolgár ápolónők és palesztin orvos ügye. Szaláh Abdesz-Szálem kijelentette, hogy elfogadható kompromisszumra jutottak a gyermekek családjaival. „A megállapodás kielégít minden felet, és véget vet ennek a válságnak” – nyilatkozta bizakodóan a Kadhafi Alapítvány igazgatója még a legfelsőbb bíróság szerdai ítélethirdetése előtt.


A megállapodásról mindazonáltal nem lehet tudni közelebbit. A családok állítólag 10 millió euró kártérítést követelnek minden egyes gyerek után, de erről a titkos tárgyalásokon részt vevő Európai Unió hallani sem akar.


Még van remény


A döntéssel – amelyet ötperces ülésen hirdetetett ki a taláros testület a vádlottak távollétében – még mindig nem mondatott ki a végső szó az erősen átpolitizált ügyben, mert a – kormányzat ellenőrzése alatt álló – legfelsőbb bírói tanács még enyhíthet a most kiszabott ítéleten, sőt kegyelmet is adhat.


Az Európai Parlament elnöke a történteket kommentálva azt mondta, „nagy megrázkódtatás mindannyiunk számára” a líbiai Legfelsőbb Bíróság döntése.


Hans-Gert Pöttering felidézte, találkozott a bolgár ápolónők családtagjaival, akiknek akkor és most is kifejezte az egész Európai Parlament szolidaritását. A házelnök azt mondta, „a remény üzenetét” küldi a családtagoknak, akiknek tudniuk kell, a mostani nem a végső döntés. Ezt ugyanis a líbiai Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács hozza meg.


Pöttering a parlament nevében reményét fejezte ki, hogy ez a testület felülbírálja a mai döntést. A házelnök emlékeztetett, az EP elítéli a halálbüntetést, amely összeegyeztethetetlen az emberi méltósággal.


Elutasították a fellebbezést


A hat külföldit azzal vádolják, hogy szándékosan megfertőztek mintegy 400 líbiai gyereket HIV vírussal a 90-es évek végén Líbia második legnagyobb városának, Bengázinak a gyermekklinikáján.


A vádlottak tagadják a terhükre rótt bűncselekményt, és fellebbeztek a perújrafelvételben első fokon kiszabott büntetés ellen, de a legfelsőbb bíróság most elutasította fellebbezésüket. A bolgár ápolónők és az arab orvos 1998-ban kezdtek el dolgozni Bengáziban, s már egy évre rá letartóztatták őket a 438 gyerek megfertőzésének vádjával. (A gyerekek közül időközben 56 meghalt.)


Az ügyészség szerint a vádlottak az AIDS ellenszerét keresték, s kísérletképpen oltották be a gyerekeket HIV vírussal. Megfigyelők ugyanakkor rámutatnak, hogy a tömeges fertőzés a gyerekkórházban uralkodó gyászos higiéniai viszonyokra vezethető vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik