Nagyvilág

Halálra kövezéssel büntettek egy házasságtörőt

Halálra köveztek egy házasságtörő férfit Iránban a nyugati tiltakozás ellenére, de partnernőjének hasonló kivégzését elhalasztották, amíg ügyét felül nem vizsgálják – közölte egy teheráni igazságügyi szóvivő.

Dzsafár Kiani és partnernője, Mokarameh Ebrahimi megkövezéssel való halálra ítélése tiltakozások viharát váltotta ki nyugati emberjogvédő csoportokból, valamint norvég és német politikusokból. Az iráni média a múlt hónapban azt jelentette, hogy mindkét halálos ítéletet leállították.

Az iráni iszlám büntetőjog értelmében a házasságtörésben bűnösnek talált férfiakat derékig, a nőket mellig földbe kell ásni a megkövezéshez. Az ehhez használt kövek nem lehetnek olyan nagyok, hogy egy csapásra megöljék az elítéltet.

Kianit a nyugat-iráni Takesztan város melletti Agcsekand faluban végezték ki múlt csütörtökön – erősítette meg Alireza Dzsamsidi igazságszolgáltatási szóvivő.

Louise Arbour emberjogi ENSZ-biztos mély aggodalmát fejezte ki Kiani halálra kövezése miatt, és felszólította Iránt: állítsa le Ebrahimi megkövezését és minden más hasonló kivégzést. „A megkövezés egyértelmű megsértése a nemzetközi jognak, amely egyúttal a legsúlyosabb, erőszakos bűncselekményekre korlátozza a halálbüntetést” – mutatott rá Arbour egy genfi közleményben.

Jonas Gahr Stoere norvég külügyminiszter a hivatalába kérette Irán oslói nagykövetét, hogy tiltakozását fejezze ki.

Dzsamsidi jelezte, hogy az iráni igazságszolgáltatás vezetője, Mahmud Hasemi Sahrudi ajatollah, utasítást adott Ebrahimi halálos ítéletének felülvizsgálatára. Sahrudi 2002-ben elrendelte a megkövezéses kivégzések felfüggesztését. Az iráni igazságszolgáltatás korábban azt állította, hogy 2002 óta nem is voltak megkövezések. De emberjogvédő csoportok szerint azóta is előfordultak ilyen kivégzések főleg vidéken.

Ebrahimi ítéletének végrehajtását egyelőre leállították Sahrudi utasítására – közölte Dzsamsidi. Iránban minden kivégzést a legfelsőbb bíróságnak kell helybenhagynia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik