Külföld

Elengedhetik a halálra ítélt bolgár ápolónőket

admin
admin

2007. 07. 11. 08:27

Sikerült megegyezni a kártérítésről a HIV vírussal megfertőződött líbiai gyermekek családjaival – közölte Tripoliban a Kadhafi Alapítvány igazgatója. A gyerekek szándékos megfertőzésével vádolt bolgár ápolónők és a palesztin orvos lehet, hogy elkerülik a halálos ítéletet.

Az egyezség lehetővé teszi, hogy rendeződjön a gyerekek megbetegedése miatt halálra ítélt bolgár ápolónők és palesztin orvos ügye. Szaláh Abdesz-Szálem kijelentette, hogy elfogadható kompromisszumra jutottak a gyermekek családjaival. Az egyezség részleteit a következő órákban hozzák nyilvánosságra. „A megállapodás kielégít minden felet, és véget vet ennek a válságnak” – mondta az alapítvány igazgatója további részletek ismertetése nélkül.


Szerdán dönt a bíróság


Washington kedden üdvözölte a HIV vírussal megfertőződött líbiai gyermekek családjaival megkötött megállapodást, de hivatalosan nem erősítette meg a hírt. Tom Casey amerikai külügyi szóvivő elmondta, hogy látták a sajtóban a megállapodásról megjelent értesüléseket, de nem tudják megerősíteni, hogy megszületett a megállapodás.


Szófiában Fejm Csausev bolgár külügyminiszter-helyettes azt közölte, hogy nincs értesülésük a tárgyalásokról. „Nem tájékoztattak bennünket semmilyen megállapodásról. Ha sikerült megállapodást elérni, az nagyon biztató jel” – tette hozzá.


A líbiai legfelsőbb bíróság szerdán hoz döntést a hat külföldi egészségügyi dolgozó fellebbezése ügyében, akiket azzal vádolnak, hogy mintegy 400 líbiai gyereket fertőztek meg szándékosan a halálos AIDS-betegség kórokozójával az 1990-es évek végén Bengázinak a gyermekklinikáján. A vádlottak – Krisztiana Valcseva, Nasszja Nenova, Valja Cserveniacska, Valentina Szirapulo, Sznezsána Dimitrova, valamint a palesztin Asraf Dzsuma al-Hadzsúdzs – tagadják a terhükre rótt bűncselekményt.


Gyermekenként 10 millió euró


Ha a legfelsőbb bíróság megerősíti az ítéletet, az ügy a kormány ellenőrzése alatt álló legfelsőbb jogi tanács elé kerül, amely megváltoztathatja az ítéletet, vagy megkegyelmezhet a vádlottaknak.


Líbiai illetékesek szerint a tanács csak akkor hagyja jóvá az ápolónők szabadlábra helyezését, ha megállapodás születik a gyermekek családjai és az Európai Unió között a gyermekek orvosi ellátásának finanszírozásáról. Líbia kárpótlásról beszél, amit Bulgária elutasít, mivel álláspontja szerint az ápolónők ártatlanok. A családok minden gyermek után 10 millió eurót kértek, ami megfigyelők szerint jóval több, mint amennyit az EU hajlandó kifizetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.