Nagyvilág

Megoldódott a lengyel kormányválság

Bizonyos feltételekkel marad Jaroslav Kaczynski lengyel miniszterelnök konzervatív kormánykoalíciójában a populista (Önvédelem) vidékpárt, vezetője, Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettes és agrárminiszter menesztése ellenére is, elhárítva ezzel az előrehozott választás közvetlen fenyegetését.

A Samoobrona marad a koalícióban parlamenti csoportként, feltételekkel – közölte kedd este Varsóban Lepper, akit Lech Kaczynski elnök vesztegetési gyanú miatt menesztett miniszterelnök ikertestvére kérésére.


Lepper, aki ártatlanságát hangoztatja, kizárta visszatérését az agrártárca élére, ahova azonban egy párttagtársa kerülhet. A Samoobrona vezetősége hétfő este még úgy döntött, hogy kilép a hárompárti koalícióból, amelyet a Kaczynskiék vezette Jog és Igazságosság Pártjával és a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligájával alkot.


Mindenesetre a kormányban való maradásához a Samoobrona többek között azt a feltételt szabta, hogy az illetékes jogérvényesítő szervek péntekig támasszák alá bizonyítékokkal a Lepper menesztéséhez alapul szolgáló vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik