Nagyvilág

Gál Kinga: Malina ügye emberjogi probléma

A Fidesz EP-képviselője a szocialista Tabajdi Csabával együtt a múlt héten lépett annak érdekében, hogy az európai nőszervezetek, polgári társulások figyeljenek oda Malina Hedvig esetére.

Az Európa Parlament magyar képviselői soha nem kérdőjelezték meg a szlovák igazságszolgáltatási szervek függetlenségét. A Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig esetére azonban azért hívták fel a figyelmet, mert az olyan emberjogi problémának minősül, „amelyre oda kell figyelni, s egy jogállamtól mindenki elvárja, hogy az igazságszolgáltatás felderítse az ügyet, megtalálja az igazságot” – nyilatkozta a pozsonyi Új Szó keddi számában Gál Kinga EP-képviselő.

Gál Kinga és Tabajdi Csaba lépésére a szlovák nacionalista kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota vasárnap ingerült nyilatkozatban reagált, hétfőn pedig a szlovák külügyminisztérium találta sérelmesnek, hogy egyes magyar politikusok megkérdőjelezik a független szlovák bűnüldöző szervek és bíróságok munkáját.

Az interjúban Gál Kinga emlékeztetett arra, hogy az ügyet nem az Európai Parlament fogja rendezni, hanem az adott ország igazságszolgáltatása, s „most eldől, hogy a szlovák igazságszolgáltatás meg tudja-e ezt a kérdést oldani, és hogy képes-e a megnyugtató rendezésre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik