Nagyvilág

Nem volt fegyveres őrizet a glasgow-i merénylet idején

A területileg illetékes Strathclyde megyei rendőrség szóvivője vasárnap a BBC-nek elismerte: csak akkor telepítettek fegyveres rendőröket a nyugat-skóciai nagyváros repülőterére, amikor "a fenyegetettségi szint azt megkövetelte".

A brit kormány az összehangolt londoni és glasgow-i robbantásos merényletkísérletek után négy napra a létező legmagasabbra, vagyis “kritikusra” emelte a terrorkészültséget. Mindazonáltal már addig is a második legmagasabb, hivatalos meghatározás szerint “súlyos” terrorfenyegetettségnek megfelelő készültségi fokozat volt érvényben Nagy-Britanniában, és a nagy repülőterek mindegyikén – köztük a skóciai Edinburgh-ban és Aberdeenben is – erős fegyveres rendőri jelenlét volt.

A glasgow-i repülőtéren öngyilkos merényletet megkísérlő két terroristajelöltet egy fegyvertelen rendőr, egy véletlenül arra járó, szolgálaton kívüli rendőrtiszt, illetve több repülőtéri alkalmazott és utas fogta le, miután meghiúsult a robbantási kísérlet. A Jeep belső terében benzinből és háztartási propángáz-palackokból összeállított pokolgép volt, ugyanolyan, amilyenekkel előző nap London zsúfolt belvárosi színházi és szórakozó negyedében, a Piccadilly közelében is megkíséreltek egy robbantássorozatot.


A csak nagy szerencsével kudarcba fulladt londoni és glasgow-i merényletkísérletek kapcsán eddig nyolc arab, illetve indiai származású gyanúsítottat vett őrizetbe a brit rendőrség. Mindegyikük a brit állami egészségügy (NHS) kórházaiban dolgozott orvosként vagy technikusként. Gordon Brown miniszterelnök a minap elrendelte a külföldi orvosok toborzási eljárásának teljes felülvizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik