Nagyvilág

Célzott kivégzésekkel harcolna a terror ellen Németország

Minden korábbinál keményebb tervekkel állt elő Wolfgang Schauble német belügyminiszter a terrorizmus elleni harc érdekében, miközben az általa tervezett intézkedések az eddigieknél is élesebb koalíciós vitát váltottak ki. A kormány egyebek között célzott kivégzésekkel és az internet betiltásával lépne fel a szélsőségesek ellen.

A Der Spiegel című hamburgi hetilap legfrissebb számában megjelent nyilatkozatában a konzervatív belügyminiszter egyebek között javasolta a mobiltelefonok, illetve az internet használatának betiltását a terrorista tevékenységgel gyanúsított, veszélyesnek minősített személyek esetében. Felvetette továbbá az úgynevezett célzott kivégzések lehetőségét, hasonlóan azokhoz az akciókhoz, amelyeket Izrael hajt végre szélsőségesnek minősített palesztinok ellen.


Nagy a terrorveszély

A hamburgi hírmagazinnak nyilatkozva a miniszter – aki az elmúlt időszakban több javaslatával már rendkívül erős felzúdulást váltott ki – a nagy-britanniai merényletkísérletek kapcsán ismét a biztonsági intézkedések szigorítását sürgette. Schauble egyebek között azt hangoztatta, hogy Németország terrorfenyegetettsége rendkívül nagy. A helyzetet 2001-hez, azaz az Egyesült Államok ellen elkövetetett terrortámadásokat megelőző, illetve az azokat követő időszakhoz hasonlította.

A konzervatív kereszténydemokrata unió (CDU) politikusa sürgette, hogy az államnak az eddigieknél jóval „drasztikusabb jogokat” kell kapnia a terrorellenes harcban. Korábbi javaslatait – a videomegfigyelések alkalmazását, illetve az internet fokozottabb ellenőrzését, valamint az előzetes őrizetbe vétel lehetőségét – kiegészítette a mobiltelefonok, illetve az internet használatának tilalmával is, s Oszama bin Laden személyére hivatkozva vetette fel az úgynevezett célzott kivégzések engedélyezését is.

„Ha Oszama bin Laden tartózkodási helye ismert lenne, az amerikaiak távirányítású rakétával minden bizonnyal kivégeznék őt” – hangoztatta a miniszter, utalva arra, hogy egy ilyen esetben „sokan fellélegeznének.”


Szigorú „biztonsági katalógus”


A miniszter ezzel összefüggésben utalt arra, hogy egy esetleges hasonló akcióra vonatkozóan a jogi helyzet Németországban teljesen tisztázatlan. „Törekednünk kell arra, hogy az ilyen jellegű kérdéseket alkotmányjogilag a lehető legkonkrétabban tisztázzuk, ami biztosítaná a szükséges szabadságot a terrorizmus elleni harcban” – jelentette ki Schauble.

A miniszter legújabb „biztonsági katalógusa” – különös tekintettel a szóban forgó indítványokra – hatalmas felháborodást váltott ki nemcsak az ellenzék, hanem a konzervatívok koalíciós partnere, a szociáldemokraták körében is. A szociáldemokrata párt (SPD) több vezetője – köztük Kurt Beck pártelnök – hétfőn a kormányhoz, illetve a belügyminisztériumhoz méltatlan javaslatokról beszélt, hangoztatva, hogy azok a szabadságra kirótt halálos ítéletet jelentenék.

Elítélte Schauble „csomagtervét”, mindenekelőtt a célzott kivégzések lehetőségének felvetését a rendőrség szakszervezete is. Támogatta viszont a miniszter legújabb javaslatait a CDU több magas rangú politikusa, hangoztatva, hogy a terrorizmus elleni intézkedések tekintetében Németország nem maradhat el a többi nyugati országtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik