Nagyvilág

Castro: Amerika képmutató

Képmutatással és etikátlansággal vádolta az Egyesült Államokat legújabb esszéjében Fidel Castro, Kuba lábadozó vezetője.

Az amerikai kormány újra és újra elárulja a Függetlenségi Nyilatkozatot, így országa a világ zsarnokává vált – áll a vasárnap a Juventud Rebelde című kommunista ifjúsági lapban megjelent terjengős írásban.


“A szándékom az, hogy hétköznapi eseményeken keresztül megmutassam az Egyesült Államok kormányának zavaros tetteire jellemző mérhetetlen képmutatást és etikátlanságot” – írta Castro, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dokumentumaira hivatkozva azt ecsetelve, az amerikai titkosszolgálat hogyan próbálta megmérgezni őt a kubai kormány egyik illetékesének a segítségével.


A szerző részletesen taglalta a 60-as évek elején Kubában történt eseményeket is, kijelentve, hogy az 1961-ben a Disznó-öbölben végrehajtott amerikai invázió – amelynek során amerikai kiképzést kapott Castro-ellenes egységek a kubai kormány megdöntésére indultak, de az akció kudarcba fulladt – katasztrófa volt az Egyesült Államok számára.


A cikk nyelvezete nagyban az idén 80 éves vezető egykori hosszú nyilvános beszédeinek stílusára emlékeztet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik