Nagyvilág

Bűnösnek találták a 2005-ös londoni merénylet vádlottait

Három vádlottat bűnösnek találtak brit esküdtek annak a 2005. július 21-ei londoni meghiúsult merényletnek a kitervelésében, amelyet két héttel az 52 ember életét kioltó összehangolt öngyilkos robbantások után kíséreltek meg.

Az afrikai származású muzulmánok a 2005. július 7-i robbantásokhoz hasonló mészárlást idéztek volna elő, de a fő töltetek nem robbantak fel, bár a pokolgépek detonátorai működésbe léptek. Az esküdtszék még tárgyalja három társuk vétkességét, őket ugyancsak terrorista összeesküvéssel vádolják.


Az esküdtek végighallgatták, hogyan igyekeztek a vádlottak felrobbantani három különböző metrószerelvényt és egy buszt. A vádlottak azzal védekeztek, hogy a bombák nem voltak valódiak, és csak az iraki háború ellen akartak tiltakozni – írja a BBC.


A bíró azt mondta, az ítélethez elfogadja, ha a 12 esküdt közül 10 bűnösnek mondja ki a vádlottakat. A hat vádlott közül hármat – a 29 éves Muktar Szaid Ibrahimot, a 26 éves Jasszin Omart és a 25 éves Ramzi Mohammedet – bűnösnek találták, míg a 28 éves Husszain Oszman, a 24 éves Manfo Kvaku Asziedu és a 24 éves Adel Jahija ügyében még nem döntöttek.


Mohammed a dél-londoni Oval metróállomáson próbált robbantani, Omar a belvárosi Warren Street megállónál, míg Ibrahim a kelet-londoni Hackneyben szállt fel a buszra, amelyet megkísérelt felrobbantani. A hat férfi tárgyalása fél éve zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik